Голова Харківської «Свободи» Ігор Швайка, якого поміж інших свободівців звинувачують у низці кримінальних правопорушень, заявив відвід судді через незабезпечення рівних умов ведення процесу та порушення змагальності сторін. Його підтримали всі обвинувачувані, однак суд відхилив клопотання через «відсутність підстав».

Обґрунтовуючи своє клопотання, Ігор Швайка наголосив, що влада, якщо вона спромоглася організувати такий масштабний політичний процес, повинна хоча б забезпечити умови для його проведення. Своєю чергою, інший обвинувачуваний, керівник фракції ВО «Свобода» у Київській міській раді Юрій Сиротюк зауважив, що навіть при Сталіні для політичних судилищ надавали великі зали, де могли бути присутні всі охочі. 

«Судді рідко задовольняють клопотання про відвід, тож це рішення було очікуваним. Однак цим клопотанням ми хотіли привернути увагу до того, що суди у справі відбуваються в ненормальних і неприйнятних умовах. Адже в справі фігурує 15 обвинувачених та близько сімдесяти потерпілих, а в зал заледве вміщається 50 осіб. Ми потребуємо належних умов для роботи. На мою думку, в кожному районному суді, зокрема в судах столиці, мають бути такі ж просторі приміщення, як і в Конституційному Суді», – прокоментував ситуацію керівник Юридичної служби ВО «Свобода» Олег Бондарчук.   

Ухвала суду оскарженню не підлягає. Судити захисників Конституції продовжить Василь Бородій. Наступне засідання призначено на 14:00 25 листопада.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ