«Ти став президентом на крові хлопців 51 ОМБР. Щоб сховати свої злочини, твої генерали її знищили. Волинь такого не пробачає», — так невідомі звернулися до Президента напередодні його візиту на Волинь. Величезний банер, розміром понад 30 метрів висотою, розвісили на 16-поверхівці в центрі Луцька.

Про це інформує місцеве видання «Волинські новини».

Таким чином жителі вирішили звернутися до Президента України, щоб він не забував, якою ціною прийшов до влади, обіцяючи «АТО за кілька годин» і мир у країні.

«51-ша окрема механізована бригада проіснувала до 2014 року. Її історія за той рік, коли Росія напала на Україну — це ціла низка трагічних подій, де полягли волинські герої (Волноваха, Савур-Могила, Ілловайськ). Але ця історія — це ще й приклад героїзму та мужності, хоч і про значну частину подвигів волинян чомусь мовчать», — передає видання.

Нагадаємо, що перші втрати 51-ша бригада зазнала 22 травня, коли терористи обстріляли блок-пост під Волновахою (Донецька область). На місці загинули дев'ятеро чоловіків. Згодом стало відомо, що військові помирають у лікарнях від отриманих поранень. Відповідальність за це взяли на себе бойовики самопроголошеної ДНР. Генеральна прокуратура на той момент порушила два кримінальні провадження — за кваліфікацією «терористичний акт» та «службове недбальство». Згодом стали відомі ймовірні причини трагедії.

Після трагедії під Волновахою полковника Яцківа відсторонили від керування 51-ю механізованою бригадою, практично зробивши його винним у трагедії. Однак очевидці розповідають, що командир незадовго до обстрілу намагався переконати вище керівництво перенести блок-пост. А сам командир бригади потрапив до реанімації, коли супроводжував тіла загиблих.

Проте минає буквально рік, і люди з найближчого оточення Президента починають заробляти на війні: продають українській армії російські контрабандні запчастини в п'ять, сім а то й у десять разів дорожче за їхню вартість. Курує схему багаторічний бізнес партнер Порошенка по корпорації «Богдан», а з 2015 року — заступник секретаря Ради національної безпеки й оборони України Олег Гладковський.

Додамо, що Порошенко заявив, що активістам має бути соромно за питання про “відрубані руки”.

ІА "Вголос": НОВИНИ