[media=164521,164522] 

Про це пише gazeta.ua.

Зображення були створені дев'ятьма художниками з Заходу і Сходу України на 6 стінах.

Художники обговорювали ескізи з керівництвом заводу. Останні побажали, щоб мурали відтворювали процес виготовлення турбін. В результаті цього два художники відмовились від співпраці. Решта вирішили, що індустріальний малюнок пасує стінам заводу. Митцям провели екскурсію на режимному об'єкті, щоб ті більше дізналися про специфіку роботи закладу. Звичайних відвідувачів на територію не пускають. Жителі і гості Харкова зможуть подивитися на зображення тільки з вулиці.

«Приміщення заводу побудоване в 1934 році. Зараз він є одним із найбільшим в світі за обсягами турбіновиробництва. По суті пам'ятник радянської епохи, який емігрував у наш час. Проникнення сучасних муралів в тіло режимного пострадянського об'єкту і є одним із рухаючих факторів українського відродження», - каже учасник форуму Олександр Тодорчук.

Роботи створені в рамках першого етапу роботи форуму «Галіція-Культ». Вчора розпочався другий етап. За словами кураторки резиденції муралістів Дарії Хрісанфової, ці мистецькі зображення відіграють естетичну роль і формують громадський просторів.

«До муралів зараз ставляться з легкою недовірою. Говорити про межу між мистецтвом і бізнесом важко. Якщо згадати про відомого голандського художника Рембрандта Харменса ван Рейна, то вона взагалі стирається. Майстер обговорював кожну постать на своїй картині за окрему ціну. Тут зовсім інша історія. Мета не так порадувати око, як залучити до культурного діалогу», - говорить співробітник Харківського літературного музею Тетяна Пилипчук.

Проект «Галіція-культ» - це продовження серії культурних форумів, які знайомлять різні регіони України. 2 географічно протилежні території - Галичина і Слобожанщина. Їх об'єднує тема прикордоння та впливу сусідства. Форум продовжить минулорічний «Донкульт», який був присвячений культурі Донбасу.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ