Як повідомляють «Наші гроші», суд ухвалив таке рішення за позовом Генпрокуратури через неправомірно укладений 2010 року договір оренди.

Суд встановив, що у вересні 2010 року ЗАТ «Дитячий оздоровчий комплекс санаторного типу «Славутич» та Державна акціонерна холдингова компанія «Артем» уклали договір, за яким приватне підприємство отримало в оренду дитячий санаторій площею 2142,02 кв. м.

Саме держпідприємство отримало це майно на баланс незадовго до укладання договору – у квітні 2010 року. А в червні того ж року Міністерство промислової політики, яке й передало санаторій «Артему», видало ще один наказ – внести майно «Славутича» до статутного фонду держкомпанії. Але в грудні 2013 року Мінпромполітики скасувало цей наказ як такий, що не було реалізовано, і передало майно санаторію іншому держпідприємству – ДП «УкрНТІ «Промтехнологія».

Саме відсутність майна санаторію в статутному фонді «Артема», на думку суду, стало причиною порушень законодавства під час укладання договору оренди. Так, Закон «Про оренду державного та комунального майна» передбачає, що держпідприємство може самостійно розпоряджатися майном, що не внесено до його статутного фонду. Але тільки тоді, коли його площа не перевищує 200 кв. м. Якщо розміри нерухомості більші, то його орендою має вже займатися Фонд держмайна.

У випадку з дитячим санаторієм площа орендованого майна становила понад 2 тис. кв. м, а тому «Артем» не міг ним самостійно розпоряджатися. Своєю чергою, у Фонді держмайна повідомили, що не мали жодного стосунку до здачі санаторію в оренду приватному підприємству.

Ба більше, суд встановив, що, згідно з нормами закону про державний бюджет, 2010 року все держмайно мали здавати в оренду на підставі конкурсу. У випадку зі «Славутичем» такого не проводили.

Під час розгляду справи балансоутримувач санаторію ДП «УкрНТІ «Промтехнологія» повідомив, що ще у квітні 2014 року порадило ТОВ «Дитячий оздоровчий заклад санаторного типу «Славутич» (правонаступник ЗАТ «ДОКСТ «Славутич») продовжити у ФДМУ угоду оренди, строк якої спливав. Але станом на травень 2015 року фірма договір не переуклала.

Крім того, ДП «УкрНТІ «Промтехнологія» повідомило, що нині на території санаторію державі належить лише частина майна. Наприклад, котельня перебуває у власності орендаря.

Нагадаємо, 99,96% в уставчому фонді ТОВ «Дитячий оздоровчий заклад санаторного типу «Славутич» належить благодійному фонду «Дорога майбутнього», засновником якого є Любов Полєжай.

ІА "Вголос": НОВИНИ