Про це заявив перший заступник голови правління ПАТ «Львівгаз» Володимир Король сьогодні під час прес-конференції, повідомляє кореспондент «Вголосу».

Як пояснив Володимир Король, перед підприємством постала величезна загроза через відсутність коштів.

«Коштів, які ми мали б отримувати згідно з алгоритмом розподілу, визначеним НКРЕ, немає. Вони надходять на розподільчий рахунок (в «Ощадбанк») і мають розподілятися пропорційно на всі підприємства газового ринку: НАК «Нафтогаз», газотранспортні організації, ПАТ «Львівгаз», ТОВ «Львівгаз збут» та інші. Однак із 1 липня, відповідно до постанови НКРЕ, такого розподілу не відбувається, і всі кошти, які надходять від різних категорій споживачів, акумулювалися на рахунку «Ощадбанку» і жодному з учасників газового ринку не виділялися, що є порушенням усіх нормативів», – каже Король.

За його словами, зрештою 31 липня всі ці кошти було переведено НАК «Нафтогаз», інші учасники газового ринку не отримали ні копійки.

У ПАТ «Львівгаз» наголошують, що не розуміють мотивів таких дій.

«Це не зовсім державна політика, а політика, спрямована на дестабілізацію газового ринку. Тому зараз під питанням опинилася підготовка до опалювального сезону. Ми в складній ситуації: якщо зараз не зможемо людям виплатити зарплату, заплатити податки, купити паливно-мастильні матеріали – під загрозою опиниться безперебійне газопостачання всіх мешканців області», – каже Король.

Він наголосив, що під питанням виплата зарплати 5 тисячам працівників.

Однією з можливих причин блокування коштів, на думку газовиків, може бути заборгованість ПАТ «Львівгаз» перед НАК «Нафтогаз», яка на сьогодні становить 460 млн грн. «Але ця заборгованість має об’єктивні причини. Зокрема, росли ціни на газ, однак не піднімали тариф тощо. Потрібно сісти за стіл переговорів і зрозуміти, звідки взявся цей частково штучний борг», – каже Король.

Така ситуація майже по всій Україні. У відповідному листі до Президента газорозподільні підприємства пояснили, звідки в них ці борги. Однак коштів за липень не отримали й ті підприємства, які не мають ні копійки боргу перед НАК «Нафтогаз».

Як додає директор ТОВ «Львівгаз збут» Марія Прохоцька, у них справді критична ситуація.

«Наше підприємство новостворене, не має жодного боргу, однак на рахунки не надійшло ні копійки. Немає коштів на виплату зарплати, сплату податків, навіть немає за що купити папір і надрукувати квитанції», – наголошує вона.

За її словами, 7 серпня – останній день для виплати зарплати.

За попередніми розрахунками, ПАТ «Львівгаз» не отримав за липень близько 10 млн грн, «Львівгаз збут» – 1,5 млн грн.

Володимир Король наголошує, що вони зверталися вже і до Президента, і до уряду, однак відповіді не отримали. «Можливо, це десь роблять за спиною Президента і таку ситуацію свідомо накаляють, щоб зробити велику проблему в Україні. Хто за цим стоїть – складно сказати», – каже він.

Завтра має відбутися нарада в НАК «Нафтогазі», і вони  сподіваються, що якось це питання буде врегульовано.

Нагадаємо, зміна НКРЕКП (Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і компослуг) алгоритму розподілу коштів на ринку природного газу спричинила зупинку платежів між учасниками газового ринку. Про це «Вголосу» повідомила Всеукраїнська громадська організація «Енергетичної Асоціації України». 

ІА "Вголос": НОВИНИ