У газосховища вже зараз закачано достатньо газу для населення

В українські газосховища вже зараз закачано 18 млрд. 900 млн. кубічних метрів газу, що цілком забезпечить населення країни у потребах газу на наступний опалювальний сезон.

Про це 4 жовтня кореспонденту “Вголосу” повідомив директор з інтегрованих комунікацій НАК “Нафтогаз України” Максим Білявський під час зустрічі в межах проєкту  #ProТепло.

Якщо згадати, що 30-го вересня під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад було підписано Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 рр. Отож  можна впевнено сказати, що наступної зими українцям буде тепло. Причому за цінами попереднього сезону (приблизно 8 грн за метр кубічний газу).

З огляду на те, що зараз в Європі спостерігається рекордне зростання ціни на газ, що вже перевищує одну тисячу доларів за тисячу кубів, то це рішення є важливим для кожного українського споживача. Враховуючи також, що в Україні населення за рік споживає біля 15 мільярдів кубічних метрів газу (напряму і через теплопостачальні підприємства), громадянам можна полегшено зітхнути - за газ у своїх квартирах і будинках, а також за тепло, будемо платити за старими тарифами.

Чого не скажеш про комерційні структури, українських виробників і підприємців. Юридичним особам уже приходять нові тарифи на газ, а вони якраз в унісон тим цінам, які “вирують” у Європі. Йдеться про тариф за газ у розмірі майже 30 грн за 1 метр кубічний. Підвищення цін на енергоносії для юридичних осіб одразу відобразиться на зростанні вартості товару для споживачів. А це означає, що вже через місяць, а то й швидше, ми будемо купувати товар, у виробництві якого буде враховано затрати газу вже не по 8-9 грн за куб, а по 30. Отож і ціна відповідно товарів і послуг для населення зросте.

Втрати теплової енергії

На думку експерта з теплопостачання Асоціації “Енергоефективні міста України” Святослава Павлюка, годі сподіватися, що основний постачальник газу у Європу російський “Газпром” прислухається до прохань європейським держав вгамувати свої апетити на блакитне паливо. Тому питання про перегляд цін на газ для населення може виникнути вже після закінчення цього опалювального сезону, який ще не почався. Потрібно також змінювати поведінку самому споживачеві у питанні використання теплових ресурсів. Адже у нашій системі теплопостачання ще досі відбуваються втрати теплової енергії - 15 % через котельні, 15-25 % через зношені зовнішні мережі, 60 % через неенергоефективні будинки.

Експерти з теплопостачання рекомендують утеплювати будинки, встановлювати сучасні прилади обліку газу та тепла, модернізувати ТЕЦ та тепломережі. Натомість “Нафтогаз” заявляє про свою соціальну відповідальність у забезпеченні населення газом і теплом. Поживемо - відчуємо.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ