У Львові сьогодні, 10 грудня, попрощались із українським політичним діячем, дисидентом і політв’язнем, сином генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича Юрієм Шухевичем. Його поховали на Личаківському кладовищі.

Чин похорону Юрія Шухевича відбувся у Гарнізонному храмі. Останні місяці перед смертю Юрій Шухевич перебував у Німеччині на лікуванні. За словами його дружини Лесі Шухевич, навіть за кордоном увесь час переймався війною в Україні.

«До останнього дня переживав за Україну. Стежив за всіма новинами. Дуже зараз підключився в українській громаді в роботу, наскільки тоді ще міг. До передостаннього дня слухав новини. І я йому читала. Він все просив: ану, то-то і то. І мав план, казав: »Був би на 30 років молодший, я би поїздив по тому «Союзі» і підбадьорював ті народи невільні", — каже дружина Юрія Шухевича Леся Шухевич.

Попрощатися з Юрієм Шухевичем прийшли політичні діячі, учасники націоналістичного руху, пластуни та керівництво міста й області.

«Прикро, що відходять люди, які варті історичних записів. Юрій належав до таких людей, які від самого дитинства були зв’язані з революційною боротьбою», — каже поет та дисидент Ігор Калинець.

Також співчуття висловив Президент України Володимир Зеленський.

«Юрій Шухевич став гідним наступником справи боротьби за свободу і незалежність українського народу, за яку героїчно віддав своє життя його батько — легендарний головнокомандувач Української повстанської армії Роман Шухевич. Як політв’язень пан Юрій провів загалом у концтаборах та в’язницях СРСР 28 років свого життя. За діяльність у складі Української Гельсінської спілки у восьмидесятих роках відбував заслання у Тюменській області. Отримавши у 10090 році дозвіл на повернення в Україну, Юрій Шухевич одразу ж включився у громадсько-політичне життя й до останнього подиху віддавав усі свої сили боротьбі за утвердження України як вільної, процвітаючої європейської держави. Його життя є прикладом відданості та самопожертви українській справі. Висловлюю глибокі співчуття рідним, близьким та соратникам Юрія Шухевича. Вічна пам’ять Герою!», — йдеться у зверненні Президента України Володимира Зеленського.

Із Гарнізонного храму скорботний кортеж із прапорами України та стягами УПА вирушив до Личаківського кладовища. Поховали Юрія Шухевича на полі почесних поховань №67 в одній могилі зі зв’язковою його батька — Дарією Гусяк. За словами родини, такою була його остання воля.

ІА "Вголос": НОВИНИ