Про це сьогодні у Львові під час першої міжнародної конференції про сучасні плавальні басейни заявив перший віце-президент Федерації плавання України Володимир Шумілін, передає кореспондент «Вголосу».

За його словами, статистика є наслідком того, що нині в Україні плавання є не координованим рухом.

«У нас немає єдиної державної системи управління плавання, тому відсутнє розуміння перспектив розвитку плавання не лише як виду спорту, а як інфраструктури міста. Тож нині для федерації важливо розробити програму національного масштабу, в якій би спортивне плавання, масове плавання, інфраструктура плавання стали частиною глобальної системи світового плавання. Щоби конкуренція відбувалася не лише на плавальних доріжках, а й у системі плавання і спорту», – сказав Володимир Шумілін.

Водночас експерт зазначив, що в Україні жоден із 500 басейнів не відповідає стандартам проведення навіть чемпіонату України за правилами міжнародної федерації плавання.

«Радянський басейн було прив'язано до міжнародних стандартів, але міжнародна федерація плавання розвивалася всі ці роки, а Україна залишилася позаду. І тепер, якщо будувати басейн, орієнтуючись на стандарти часів Радянського Союзу, ми ніколи не створимо сучасний плавальний комплекс. Бо що таке спортивний басейн? Це 90% – потреби городян і лише 5-10% – змагання. А якщо говорити про міжнародні змагання, то це 0,5% загального користування басейном часу. Тож для того, щоб побудувати плавальний басейн, потрібно знати правила проведення міжнародних змагань, інфраструктуру, розуміти логіку, як працюють преса, телебачення, рекламодавці, система суддів… Без цих знань неможливо створити успішний об'єкт», – підсумував експерт у сфері інфраструктури плавання.

Володимир Шумілін також пояснив, чому для проведення міжнародної конференції обрали Львів, а не Київ чи Одесу.

«Чому Львів? Для проведення міжнародних змагань потрібні особливі умови, а Львів є міжнародно привабливим містом. Отже, ми хочемо привернути увагу керівництва Львова для того, щоб надалі створити тут плавальний басейн міжнародного класу, що відповідатиме найкращим світовим стандартам для спортивного плавання, стандартам з безпеки в басейнах, стандартам з роботи експертів і тренерів. Якщо ми цього не зробимо, найкращі тренери й найкращі спортсмени поїдуть з України», – наголосив перший віце-президент Федерації плавання України.

Загалом у конференції беруть участь представники 8-ми європейських компаній, гості з Білорусі, Грузії та фахівці з України. У рамках конференції учасники обговорюватимуть питання українських норм проектування плавальних басейнів, а також презентують інноваційні технології створення та експлуатації плавальних басейнів. У програмі конференції – вимоги щодо інфраструктури плавання для роботи з особливими дітьми та немовлятами, а також про доступність спортивних будівель і споруд для маломобільних груп населення.

Організаторами конференції виступили Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерство молоді та спорту України, Федерація плавання України, Українська фітнес асоціація.

ІА "Вголос": НОВИНИ