Про це повідомив автор проекту – член Національної спілки журналістів України Тарас Пастернак, який раніше вже створив цикл документальних фільмів про період підпілля УГКЦ, а також фільми «Спадщина Андрея Шептицького», «Йосип Сліпий: молитва за Україну», «Володимир Стернюк: служіння в підпіллі», «Отець Кадило».

«Митрополит Андрей Шептицький уже давно став символом України, символом духовності нації, символом національного та духовного єднання народу. Для кожного українця це незвичайна харизматична постать – святий приклад для наслідування. Адже його заповіти – вчення справжньої віри та любові до ближнього, свідомого християнства й національного патріотизму, заповіти на всі віки, на всі прийдешні покоління», – зазначив Пастернак.

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав відзначив, що Шептицький був особливою та святою людиною.

«Це була свята людина – людина, повна благодаті Духа Святого. Це був етнарх українського народу. Батько нації, батько нашого народу. Він був Божим пророком свого часу, дух, думка, молитва якого вийшли далеко поза рамки того історичного періоду, в якому він служив Богові й людям», – вважає глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

За його словами, протягом праці над створенням документальних фільмів чи інших проектів доводилося спілкуватись у різних країнах з різноманітними людьми, зокрема духовенством. Під час цього помітна величезна відмінність нашої нації від інших, унікальна присутність  патріотизму та жертовності якої немає в інших. Водночас, повертаючись додому, доводиться стикатись із різноманітними неприємними проявами нашого суспільства: ненавистю, обманом, двуликістю, використанням та, на жаль, дуже частими маніпуляціями довкола Церкви та підстав духовенства з боку нечистих на руку людей.

«Слава Богу, країна міняється. Дуже часто ми говоримо, що потрібно згуртуватися чи об’єднатися навколо певної ідеї, хочемо змін для себе, змінити на краще місто, країну, але через дуже нетривалий час робимо те саме. Ми всі хочемо кращого життя для себе та своїх дітей, але згадаймо Революцію гідності: невідомо, як би все могло закінчитись, якби ми там за допомогою сотні священиків різних конфесій не об’єдналися довкола молитви. Згадаймо молитовний Майдан, приклади навернень до Бога та покаянь. Приклади життя та випробувань наших батьків у період підпілля УГКЦ, показані в документальних фільмах, ще раз доказують те, що ми повинні нарешті зрозуміти потребу та важливість молитви, без якої змін на краще не буде. Праведний митрополит Андрей є справді людиною наших часів, про вдалість ідей та навчання якого свідчить їхня нинішня актуальність. Зокрема, це стосується його вчення про молитву», – зазначив глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

ІА "Вголос": НОВИНИ