Антрополог Чарльз Голден і його колеги знайшли давно втрачену столицю стародавнього королівства майя на задньому дворі ферми мексиканського скотаря.

Голден, у співпраці з біоархеологом Університету Брауна Ендрю Шерером і групою дослідників з Мексики, Канади і США, почали розкопки цього місця ще в червні 2018 року, повідомляє НВ.

Серед їх знахідок – безліч пам’ятників майя, на одній з яких є важливий напис, що описує ритуали, битви, міфічного водного змія і танець бога дощу. Вони також знайшли залишки пірамід, королівського палацу і майданчики для балу.

Цікаво, що корови продовжували пастися, поки вчені працювали. Забезпечення того, щоб тварини не розтоптали розкопки, не впали в глибокі ями або не забруднили робочу зону гноєм, виявилося щоденною проблемою.

Голден і його колеги вважають, що археологічні розкопки, названі Лаканджа цельталь, були столицею королівства Сак-Ци, розташованого на території сучасного штату Чіапас на південному сході Мексики. Ймовірно, воно було заселене приблизно в 750 р до н.е., а потім розвивалося понад 1000 років.

Вчені шукали докази Сак-Ци з 1994 року, коли вони виявили посилання на нього в написах, знайдених на інших розкопках майя. Царство також згадується в скульптурах, розміщених в музеях по всьому світу. Сак-Ци було далеко не наймогутнішим з королівств майя, і його залишки скромні в порівнянні з більш відомими місцями Чичен-Іца і Паленке.

Але Голден каже, що виявлення Сак-Ци все ж є важливим досягненням в нашому розумінні політики і культури древніх майя. Він порівняв це зі спробою скласти карту середньовічної Європи з історичних документів, з яких вчені раптом дізнаються про якесь місце під назвою «Франція». «Це великий шматок головоломки», – сказав Голден.

Сак-Ци перекладається з мови майя як «біла собака», однак чому поселення отримало таку назву, невідомо. Простолюдини жили в сільській місцевості, вирощували різноманітні культури і виготовляли керамічні і кам’яні знаряддя праці. Голден і його колеги знайшли залишки того, що, швидше за все, було ринком міста, де ці товари були виставлені для продажу.

З дозволу мексиканського уряду і місцевої громади Голден, Шерер і інші члени їхньої команди планують повернутися в Сак-Ци в червні. Вони будуть продовжувати наносити на карту древнє місто, використовуючи, серед іншого, LIDAR, в якому лазерний шукач встановлений на літаку або дроні, щоб показати архітектуру і топографію, навіть під щільним навісом джунглів.

Члени команди стабілізують стародавні будівлі під загрозою обвалення і надалі документують ці скульптури. Вони також продовжать досліджувати район, який, на їхню думку, є ринком, в надії знайти більше свідчень про продані там товари і майстерні, де вироблялися кам’яні знаряддя та інші вироби.

Голден каже, що вчені приділяють особливу увагу тісній співпраці з місцевими жителями.

«Щоб бути по-справжньому успішним, – сказав він, – дослідження повинні розкрити нове розуміння стародавніх майя і презентувати локально значущу співпрацю з їх сучасними нащадками».

Раніше міжнародна команда археологів знайшла в стародавньому місті Марад в Іраку безліч клинописних табличок і фрагментів рідкісних глиняних «конвертів».

ІА "Вголос": НОВИНИ