Польський політик Роберт Бєдронь, пропонує перейти до нових стосунків між державою та Церквою. Про це у  вівторок, 16 жовтня, пише варшавська газета Rzeczpospolita. Проект має офіційно стартувати у лютому 2019 року.

Інтенсивна підготовча робота до його впровадження ведеться вже багато місяців, а зараз Роберт Бєдронь їздить містами, пояснюючи свою ініціативу. В ній ідеться про те, що «держава хоче мати свою частку з прибутків Римо-католицької церкви, бо ці кошти потрібні всім громадянам, а не лише привілейованим священикам».

Програма «Світська держава» передбачає кілька кроків. Перший — ліквідація церковного фонду. «Більше не існує підстав для подальшого функціонування цього інституту, який походить ще з комуністичної епохи, в іншому економічному середовищі та після завершення роботи Комітету з питань власності», — пояснюється в документі. Друга — ліквідація фінансування релігій у школах. «Позбавлення державного фінансування принесе економію в 1,8 млрд злотих річно», — йдеться у «плані Бєдроня». Третім пунктом є оподаткування Церкви. «Поточна фіксована ставка застаріла і не відповідає вимогам державної податкової політики. Регулювання оподаткування священиків до нормального розміру збільшить приплив до державного бюджету, як мінімум, 150 мільйонів злотих, — такі розрахунки подає політик. — Хоча насправді ми достеменно не знаємо, скільки саме жертвують парафіяни».

Експерти вважають, загальна вигода від програми для державного бюджету становитиме приблизно 2,5 млрд злотих. Ці гроші планують використати для поповнення Фонду підтримки. «Ці кошти можуть бути передані й до Фонду аліментів, який наразі може покривати лише 33 % виплат, які кожен батько зобов'язаний заплатити. Завдяки цим грошам, вигоду отримають півмільйона дітей», — запевняють вони.

Політик заявляє, що витрати Церкви зараз неможливо контролювати. «Важко вірити священикам, адже невідомо, які кошти зараз обертаються в Церкві. Навіть приблизно неможливо встановити, скільки вірні кладуть на тацю. Хтось каже 1,2 млрд PLN, а хтось — що 6 млрд PLN. Також Церква є найбільшим після держави землевласником у Польщі», — нагадує він. «У Польщі існує свобода віросповідання. Держава не має права вирішувати за когось, і тому не може фінансувати будь-яку церкву з державної скарбниці», — додає Бєдрон.

Якою є реакція на цю пропозицію? Вона мала б стати бомбою в державно-церковних взаєминах, але швидше нагадує постріл сліпим набоєм. Адже такі потуги робляться не вперше. Церковний фонд хотів ліквідувати ще Дональд Туск і навіть досягнув певного консенсусу в цьому питанні. На жаль, уряд Єви Копач усі ці напрацювання знівелював.

ІА "Вголос": НОВИНИ