Велику експозицію муміфікованих тварин, знайдених у давньоєгипетському некрополі, вперше представили публіці неподалік від Каїра.

Єгипетські археологи виявили велику гробницю з муміфікованими тваринами минулого року біля ступінчастою піраміди Джосера у Саккарі, на південь від столиці Єгипту, пише ВВС.

Під товщею піску знайшли сотні артефактів, зокрема маски, статуетки, а також муміфікованих котів, крокодилів, кобр і птахів.

У суботу влада Єгипту вперше представила артефакти на виставці біля некрополя Саккара.

Серед знайдених мумій, за попередніми оцінками експертів, є двоє левенят. Зараз міністерство у справах старожитностей Єгипту проводить аналізи, щоб у цьому впевнитися.

На відміну від муміфікованих котів, яких археологи знаходять доволі регулярно, виявлення неушкоджених левів, і особливо їхніх дитинчат, трапляється рідко.

На прес-конференції в суботу один єгипетський чиновник назвав однією з найзначніших знахідок некрополя велику статую жука-скарабея.

«Найпрекрасніше відкриття з цих сотень знахідок – цей скарабей», – сказав Мостафа Вазирі. – Це найбільший скарабей у світі".

Саккара – це стародавній могильник, який був некрополем Мемфіса, столиці Давнього Єгипту.

Розташований приблизно за 30 км на південь від Каїра, некрополь Саккара був місцем поховання понад 3 тис. років. Він є частиною Світової спадщини ЮНЕСКО.

Останніми роками Єгипет активно просуває свої археологічні знахідки, намагаючись відновити життєво важливу для країни туристичну галузь, що зазнає серйозних проблем через події попередніх років.

Раніше повідомлялося, що у єгипетському Луксорі виявили 30 гробниць з муміями всередині.

ІА "Вголос": НОВИНИ