16-річний львівський школяр винайшов пристрій для людей із порушеннями зору.

Хлопець власноруч зробив прилад, який розрізняє 70 кольорів. Завдяки цьому люди з порушеннями зору зможуть визначити, чи увімкнене світло в кімнаті, а також знатимуть, чи попереду є перешкоди, повідомляє ТСН.

«Такі люди на вулиці зазвичай використовують паличку. Із нею зручніше. Так людина може відчувати всі нерівності землі. Проте в кімнаті складніше, деякі елементи можуть бути крихкі і можна щось розбити паличкою», – говорить винахідник Дмитро.

Пристрій працює англійською мовою, має вигляд звичайної пляшки. Над ним школяр працював понад рік. Протягом цього часу хлопець закінчив ІТ-курси, читав статті та дивився відео в Інтернеті.

«Він міг сидіти з ним і до 2 годині ночі, і до 3, він хотів, щоб воно запрацювало, це колосальна праця», – каже мама винахідника.

Дмитро презентував свій пристрій у Малайзії на конкурсі винахідників. Там він переміг, випередивши сто сімдесят учасників із-понад двадцяти країн. Зараз школяр думає, як зменшити розміри пристрою, щоб він був зручніший у використанні. Хлопець планує запустити його в серійне виробництво.

Нагадаємо, що українські вчені винайшли метод попередження землетрусу.

«Вголос» писав, учені винайшли ліки проти невиліковної хвороби.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ