Вчені стверджують, що симптоми хвороби Паркінсона та Альцгеймера можуть затриматися, при зміні харчування: середземноморська дієта знизить ризик нейродегенеративного стану мозку.

Про це пише Exspress.

Хвороба Паркінсона – це стан, який з часом призводить до поступового пошкодження мозку. Це частіше розвивається, коли ви старієте, але лише деякі зміни в харчуванні можуть допомогти відразу захиститися.

Хвороба Паркінсона спричинена втратою нервових клітин у певній частині мозку. Ці нервові клітини, як правило, відповідають за вироблення хімічної речовини дофаміну. Дофамін виступає в ролі посередника між мозком і нервовою системою, тому він абсолютно необхідний для організму. Якщо ці нервові клітини пошкоджені, мозок намагається контролювати рух, що є загальною ознакою хвороби Паркінсона.

Знизити ризик хвороби Паркінсона в майбутньому можна регулярно дотримуючись середземноморської дієти або дієти MIND, виявили вчені.

Середземноморська дієта зосереджена на вживанні фруктів, овочів, цільного зерна та риби. Тим часом дієта MIND поєднує середземноморську дієту з дієтою DASH (дієтичні підходи до зупинки гіпертонії). Обидва плани дієти пов’язані з меншим ризиком розвитку деменції, включаючи хворобу Альцгеймера.

Жінки, які регулярно дотримуються середземноморської дієти, можуть затримати симптоми Паркінсона до 17 років, переконані вчені. Чоловіки могли затримати симптоми до 8 років, хоча вони отримували більшу користь, дотримуючись дієти MIND. Однак причина різниці між статями не зовсім зрозуміла.

Симптоми хвороби Паркінсона, як правило, розвиваються досить повільно протягом тривалого періоду часу. Три основні попереджувальні ознаки стану включають часте тремтіння, повільний рух та скутість м’язів. У деяких пацієнтів можуть також виникнути проблеми з рівновагою, запор, невралгія та втрата нюху. При таких симптомах вам слід негайно звернутися до лікаря, це передвісники хвороби Паркінсона.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ