Про це пише ТСН.

Відповідне рішення винесене колегією суддів. 

В апеляції йшлось про те, що детектив не провів повноцінне розслідування, порушивши законодавство України. Зокрема, інформацію про відпочинок Гонтаревої на Мальдівах брали лише з Інтернету. Тоді озвучувалась сума відпустки в готелі тривалістю 6 днів в 706 тисяч гривень, тому дані не були належно перевірені.

Водночас не відбулось допиту у справі. Співробітники НАБУ лише провели два заходи забезпечення кримінального провадження: тимчасовий доступ до речей і документів та отримання інформації на два запити. Проте інформації не було надано достатньо, а в іншому випадку не була отримана взагалі. У відповіді на запит авіакомпанія МАУ вказала, що Гонтарева разом із сім'єю квитки на авіарейс не купувала й авіапереліт за вказаним у запиті маршрутом не здійснювала. 

Детективи Бюро неналежно перевірили, чи перетинала Гонтарева державний кордон, оскільки таких даних не було отримано від прикордонників. У провадженні також відсутній документи про перевірку НАЗК декларації екс-голови НБУ й запит про міжнародну правову допомогу на Мальдіви до готелю Sun Siyam Iru Fushi.

Зазначається, що працівник НАБУ вказав, що Гонтарева нібито витратила на відпочинок у майже 250 тисяч гривень, що значно менше, ніж 250 прожиткових мінімумів необхідних для кримінальної відповідальності.

Таким чином, судді задовольнили скаргу і скасували постанову детектива. 

Нагадаємо, Гонтарева у декларації приховала інформацію про відпочинок на Мальдівах.

Як відомо, на початку квітня 2017-го Валерія Гонтарева заявила про відставку з посади голови НБУ. Тоді вона зазначала, що піде з цієї посади 10 травня. Згодом банкір наголосила, що має намір піти у тривалу відпустку. Функції керівника увесь цей час виконував її перший заступник – Яків Смолій.

18 січня Президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради проекти постанов щодо звільнення Валерії Гонтаревої з посади голови Національного банку України, а на її місце гарант запропонував кандидатуру Якова Смолія.

ІА "Вголос": НОВИНИ