Зросла кількість українців, які вважають, що Голодомор 1932-1933 років – це геноцид нашого народу. Про це свідчать дані соціологічного опитування групи «Рейтинг».

Відповідну тезу підтримують 82 % респондентів. Не визначилися близько 7-ми % людей, ще 11 % - не підтримують визнання Голодомору геноцидом.

У регіональному розрізі спостерігаються наступні відмінності: твердження про те, що Голодомор є геноцидом, поділяють 95 % жителів Заходу, 87 % – Центру, 72 % – Півдня та 61 % – Сходу. Мешканці сіл дещо більше схильні підтримувати цю тезу, аніж містяни.

73 % опитаних зазначили, що цього року планують запалювати свічку у День пам'яті жертв Голодомору в пам’ять про загиблих від голоду. 20 % сказали, що не будуть цього робити. Порівняно із минулим роком кількість тих, хто має намір запалити свічку, дещо зросла.

Ініціатива запалити свічку пам'яті знаходить дещо більшу підтримку на Заході та у Центрі (87 % та 74 % відповідно). Водночас на Півдні (68 %) та Сході (54 %) теж значна частина опитаних зазначили, що візьмуть участь у цій акції.

Як писав «Вголос», в США зібрано найбільшу в світі колекцію картин про Голодомор.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ