Ціни на 87 % продуктів соціального асортименту в Україні за рік зросли.

Про це повідомив голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенкона на своїй сторінці у Facebook, посилаючись на дані Держстатистики станом на листопад 2018-го порівняно з груднем 2017 року.

Найбільше додали у ціні «борщовий набір» і м’ясо.

Так, згідно з даними Державної служби статистики, відбулося зростання вартості всіх видів хліба, макаронів, борошна, рису, манки, ячної крупи, пшона, яловичини, свинини, сала, філе і тушки курки, вареної ковбаси, мороженої риби, молока, сирів, сметани, масла, олії, капусти, моркви, цибулі, буряку та картоплі.

Топ-5 продуктів, які найбільше зросли в ціні, у гривневому еквіваленті:

  • філе куряче — на 14,1 гривні, його вартість на кінець листопада складала 103,6 гривні за кілограм;
  • яловичина — на 13,1 гривні, вона коштує 127,4 гривні за кілограм;
  • ковбаса варена — на 9,7 гривні, вона має середній цінник по країні – 92,2 гривні.
  • пшоно — на 8,1 гривні, з середньою ціною 23,1 гривні за кілограм;
  • цибуля — на 7,4 гривні, коштує 12,9 гривні за кіло.
М’ясні продукти, звісно ж, є лідерами через їхню високу вартість.

Топ-5 продуктів, які найбільше здорожчали, у відсотках:

  • цибуля — на 135 %;
  • морква — 66 %;
  • капуста — на 63 %;
  • пшоно — на 54 %;
  • буряк — на 28 %.
Таким чином, у відсотках найбільше здорожчали овочі з борщового набору.

Водночас, зазначив Дорошенко, альтернативне дослідження Асоціації постачальників торгівельних мереж показує, що з 28 лютого по 1 грудня 2018 року, тобто за дев'ять місяців, найбільше здорожчали:

  • цибуля — +62 %;
  • морква — +50 %;
  • пшоно — +45 %;
  • макарони — +35% ;
  • житній хліб і пшеничний першого ґатунку — +26 %.
Дорошенко також зауважив, що інфляція за рік зросла на 9,9 %, мінімальна заробітна платня — на 16 %, а середня зарплата (з листопада 2017-го по жовтень 2018 року) — на 24 %.

Як писав «Вголос», Президент України Петро Порошенко за 2018 рік отримав майже 775 мільйонів гривень доходів.

ІА "Вголос": НОВИНИ