Незабаром минатиме рік четвертої каденції Андрія Садового як міського голови Львова. Чи вдалось йому виконати свої обіцянки та якою напередодні вересня є стан львівської транспортної та комунальної інфраструктури? Про це редакція «Вголос» поговорила з колишнім очільником Львівської облдержадміністрації Олегом Синюткою, який зараз є народним депутатом від фракції «Європейська Солідарність».

Нагадаємо, «Вголос» опублікував цикл матеріалів про поточну ситуацію у Львові. Зокрема, про ситуацію з бюджетною кризою в місті, проблемами в роботі комунального «АТП-1», реконструкцію магістральних вулиць, яка станом на зараз фактично зупинилась через брак коштів, та запуск електронного квитка, який ймовірно може бути вчергове відтермінований

У відповідь на питання редакції, Олег Синютка критично оцінив стан справ в місті, з огляду зокрема і на вищевкзані обставини. 

Якщо говорити про міську владу і міську господарку,  на жаль,  і це я говорю дуже щиро, бо  живу в цьому місті, і вболіваю за нього, ситуація  -  погіршилась. Збуваються  ті перестороги, про які я попереджував людей ще рік тому”, - розповідає Олег Синютка.

Найбільша проблема, як зазначає Олег Михайлович - це фінансовий стан міста. Сьогодні місто заледве обслуговує боргові зобов’язання та  отримує нові позики, для того, щоб повернути попередні. А роботи в інфраструктурних проєктах практично зупинилися.

Причина тут зрозуміла. По-перше - немає грошей, а по друге - корупція досягає свого піку. Мені видається, що приклад вулиці Шевченка, коли ремонтні роботи є в півтора раза дорожчі, аніж вартість нового автобану в Болгарії, говорить про рівень крадіжок і корупції, які сьогодні побутують в міській господарці.  Що ми бачимо? Бюджет падає, доходи не виконуються, а рівень зарплат і кількість чиновників росте. Тому я дуже тривожний за подальший розвиток Львова”, - каже народний депутат

 І те, що міська влада провела низку звільнень керівників окремих структурних підрозділів,   то це, як твердить Олег Михайлович, лише  пошук “цапа - відбувайла”,

Проблема не в найманих працівниках, вони працюють так, як їм визначає міська влада і міський голова і те, що їх перетворюють відповідальних за ситуацію - це просто бажання міської влади перекласти відповідальність і звільнити людей, щоб таким чином ще трішки побути біля корита«, – говорить нардеп від »Європейської Солідарності". 

Третій  аспект, чому справи у місті ідуть так “кепсько”,  як каже колишній очільник Львівської облдержадміністрації, то це через відсутність інвестиційних проєктів і відповідно  кількості  робочих місць.

Чому у Щирецькій громаді, яка не так далеко від Львова, завершується реалізація інвестиційного проєкту спільно з німецьким інвестором по будівництву заводу  сухих будівельних сумішей. Проєкт, який розпочинав ще я, коли працював на посаді голови облдержадміністрації, а у Львові жодного інвестиційного проєкту немає. Відповідь дуже зрозуміла, тому що рівень корумпованості львівської влади і львівських чиновників не приваблює інвестиції,”- розповідає Олег Синютка.

Як каже народний депутат, цих три кроки міської влади  дуже суттєво погіршили  ситуацію в місті, але кардинальна проблема для Львова - це забудови.

Мені видається, що ця жахлива нещадна забудова будівельних площадок, дитячих майданчиків, спортивних площадок, скверів, парків вона призводить до того, що життєвого простору у Львові для львів'ян просто не залишається. Звідси транспортний колапс, звідси відсутність привабливості для інвестицій, звідси всі ці проблеми, а чому це все відбувається, а тому що я переконаний, що з кожного квадратного метра в кишенях чиновників залишаються долари і долари і поки ми це не зупинимо, до цього часу проблеми в місті будуть тільки наростати”, – розповідає Олег Синютка.

 Як додав ексголова ЛОДА, якщо говорити про вихід із кризи, то в місті, як і в Україні треба міняти владу.

Я люблю це місто і цих людей і хочу, щоб справи в місті налагодились і пішли на краще І Зеленський і Садовий працюють в унісон. Наслідки їхньої роботи є плачевними. Ця влада краде і бреше. І  рівень брехні буде посилюватися, бо це інстинкт самозбереження”.

Та зазначає, що за даними соціологічних  досліджень, понад 50 відсотків українців не бачать президента з такими рисами, які характерні для Зеленського. І коли запитують, а хто ж найбільше спричинився до укріплення української державності, то люди відповідають, що Порошенко.

Хотів би подякувати львів’янам, бо останні соціологічні опитування, навіть ті, які проводять агенції близькі до влади,  показують, що львів’яни й далі  підтримують “Європейську Солідарність”  і  Петра Порошенка, як найбільш рейтингового та опозитного політика. І за це я вдячний львів’янам”, - підсумував Олег Синютка. 

ІА "Вголос": НОВИНИ