Національна поліція відкрила 2 кримінальних провадження через повідомлення слідчих Палати представників Конгресу США про можливе незаконне стеження в Україні за колишнім американським послом Марі Йованович.

Про це повідомляє сайт МВС.

В МВС кажуть, що взяли до відома матеріали, опубліковані 14 січня слідчими Палати представників, і після їх аналізу поліція розпочала кримінальні провадження за ч. 2 ст. 163 (порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції ) та ч. 1 ст. 182 (незаконне збирання, зберігання, використання конфіденційної інформації про особу, порушення недоторканності приватного життя) Кримінального кодексу України.

Комітет з розвідки Палати представників опублікував нотатки та інші документи про те, що під час каденції Йованович в Україні за нею начебто здійснювалося незаконне стеження та відбувалося втручання в роботу її електронних гаджетів на замовлення американців.

В МВС зауважили, що позиція України - не втручатися у внутрішньополітичні справи США, але в опублікованих записах «міститься факт можливого порушення законодавства України та Віденської конвенції про дипломатичні зносини», яка захищає права дипломата на території іншої держави.

МВС звернулося до американського ФБР з проханням надати усі матеріали та інформацію про осіб, які можуть бути причетні до цієї справи.

Крім того, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков запропонував представникам США взяти участь у розслідуванні.

Нагадаємо, що раніше Джуліані зізнався, що хотів відставки Йованович.

Як писав "Вголос, Луценко звинуватив Йованович у брехні під присягою.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ