Рівно сім років тому, 2 лютого 2015-го, у трагічній ДТП загинув відомий український співак, лідер гурту «Скрябін» Андрій Кузьменко (Кузьма Скрябін). У пам'яті шанувальників він залишився харизматичною, чесною, артистичною та мудрою людиною.

Андрій Кузьменко народився в місті Самбір, Львівської області 17 серпня 1968 року у сім'ї вчительки музики та інженера. З самого дитинства Кузьма вирішив, що з'єднає життя з творчістю. Він закінчив музичну школу по класу фортепіано і навіть створив свою панк-групу, яка виступала на шкільних дискотеках.

Група з'явилася у 1989 році та з того часу Кузьма був її постійним членом. Його пісні просякнуті духом патріотизму і є припущення, що саме спроби кинути виклик суспільству зіграли зі співаком злий жарт.

Кузьма мав активну громадянську і політичну позицію – завжди говорив щиро і не підбирав слова.

У річницю смерті музиканта ми пропонуємо згадати найкращі його висловлювання про Україну, війну, український народ та про життя.

Про український народ

«Я дуже багато їжджу по країні. І так багато тямущих, розумних, інтелігентних людей є в народі, а нами чомусь мають керувати хами, грабіжники, злодії, бандити. Чому воно так? Напевно, ми самі в цьому винні.»

«Українці хворіють на відсутність власної гідності. Бо ми »терпили«, думаємо, хамство само собою куди подінеться. Всі біди на нас сиплються від того, що ми терпимо і мовчимо, поки дуже не припече.»

Про ставлення до життя

«Треба дякувати Боженьку, що ти ходиш на двох ногах і у тебе нічого не болить. Не розумію тих, хто говорить: »О, голова болить« чи »Не знаю, в яких туфлях у театр йти«. Брав би мухобійку і по лобі. Сходіть в »Охматдит« і подивіться на тих дітей, які ще не прийшли у світ, а вони вже з тих списків викреслені.»

«Міняйте світ на краще, піклуйтеся про нього, тому що ви в ньому живете!»

Про війну

«Я у свої 46 років розумію, що нейтральним бути не можна. Після місяців війни виходить, що є два паралельні світи: в одному йде війна, а в іншому – вона не йде. Причому на території однієї країни. В одному – гинуть люди, а в другому – абсолютно не змінили свій спосіб життя: ведуть світські бесіди, витрачають гроші й абсолютно не турбуються ні матеріально, ні духовно. Війна не може бути на якійсь певній частині території. Якщо вона заходить, то це біда для всіх. І тому нейтральним бути не можна.»

Про Росію та Крим

«Я зненавидів Росію, до якої завжди ставився толерантно. Ніколи в житті не поїду до Криму. Для мене це зрада з боку Криму. Ніби взяли та вивернули назовні старі солдатські кальсони.»

Про патріотизм

«Я не люблю взагалі спекуляції на тему патріотизму. Патріотичні пісні потрібно писати весь час, а не тоді, коли щось сталося і їх треба писати.»

«Невже за стільки років ви достатньо не нажили, щоб заробляти гроші, копаючи могили. Чому ви всі живете, як голубці в сметані, тоді коли всі люди скидаються солдатам копійками, які ви ще в них не встигли відібрати?»

ІА "Вголос": НОВИНИ