Львівська медична академія отримала в користування додаткові приміщення на вулиці Курбаса у Львові, де водночас знаходиться академічний театр. 
 
За повідомленням Львівської облради, комунальний заклад вищої освіти Львівської обласної ради «Львівська медична академія імені Андрея Крупинського» отримав додаткові приміщення: 3 та 4 поверхи будинку у Львові за адресою: вул. Леся Курбаса, 3.
 
Раніше ці приміщення використовувалися іншим закладом обласної ради.
 
« В академії готують здобувачів вищої та фахової передвищої освіти за п’ятьма медичними спеціальностями.
 
Цьогоріч вперше провели набір на спеціальність «Терапія та реабілітація». Відтак, на 20% збільшилась кількість наших студентів порівняно з минулим роком.
Сьогодні загальна кількість здобувачів освіти зі слухачами відділення післядипломної освіти - становить понад 2300.
 
Таке збільшення кількості студентів та курсантів вимагає додаткових навчальних приміщень для забезпечення якісного освітнього процесу. Львівська облрада  запропонувала нам в користування додаткові приміщення – 3 та 4 поверхи на вул. Леся Курбаса, 3.
 
Завтра завеземо парти та вже з наступного понеділка розпочнемо навчання», – зазначив ректор Львівської медичної академії імені Андрея Крупинського, доктор медичних наук, професор Юрій Кривко.
 
Як пояснив в.о. начальника управління майном спільної власності Львівської обласної ради Андрій Білоус, академія звернулася до ради з проханням дати додаткові приміщення поблизу закладу, що знаходяться в районі вулиці Дорошенка. Приміщення на Курбаса, 3, найкраще відповідали вимогам академії.
 
«Всі ми знаємо, що по вулиці Леся Курбаса, 3 – Театр Курбаса. Установа створена наприкінці 1980-х як міський театр Львова, у приміщення на вулиці Курбаса переїхала у 1990-х роках. Поступово театр зайняв 1,2 та 5 поверхи. Тут він діє і сьогодні.
 
На 3-му та 4-му поверхах до цього року діяла обласна установа – Навчально-методичний центр культури і мистецтв Львівщини. Це ще 600 метрів квадратних.
 
Ми звільнили ці приміщення для тимчасового розміщення класів Львівської медичної академії імені Андрія Крупинського. Наша обласна освітня установа запровадила нову спеціальність “Терапія та реабілітація”, на 20% збільшивши кількість своїх студентів.
 
Проте також надійшло прохання від «курбасівців» передати місту цю зручну для театралів площу. Ми маємо досвід передачі в оренду обласних приміщень місту або орендування будівель у міської ради. Ця практика цілком прийнятна, тож наші депутатські комісії розглянули таке питання. Водночас маємо дилему: потрібна аналогічна площа для навчання студентів медичної академії.
 
Не дочекавшись рішення області, 18 жовтня невідомі самовільно змінили замки у наших приміщеннях 3-4 поверхів на вул. Курбаса, 3, та передали ключі представникам театру.
 
Ми відреагували на такий крок, викликали поліцію та змінили замки на інші.
Відтак інформуємо, що ця ситуація є нам дуже незрозумілою. Просимо усі причетні сторони діяти в правовому полі та керуватися чинними законами, а не захоплювати чужі приміщення.
 
Розуміємо потребу розширення театру, але також мусимо дбати про студентів нашого обласного навчального закладу. Діти не можуть вчитися надворі», - зазначив Андрій Білоус. Він також сказав, що в майбутньому управління готове повернутися до питання розширення площ Львівського академічного театру.
 
Львівська медична академія імені Андрея Крупинського є найстарішим медичним закладом України, якому виповнилося 250 років. У закладі здобувають освіту понад 2300 студентів. Також це єдиний заклад в Україні, в якому впроваджено інклюзивне навчання, і де навчають людей з вадами зору і слуху на масажистів та лаборантів.
 
Цього року Львівська медична академія отримала ліцензію Міністерства охорони здоров'я на здійснення освітньої діяльності за спеціальністю 227 «Терапія та реабілітація». Освітньо-професійна програма з фізичної терапії розрахована на отримання першого, бакалаврського рівня освіти.
 
У 2024 році на навчання до академії було зараховано 472 вступники, що на 20% більше ніж у попередньому році.
 
Також у 2024 році заплановано надати освітні послуги 527 слухачам відділення післядипломної освіти.

ІА "Вголос": НОВИНИ