[media=153582,153583]
Факти ICTV з’ясували все про джерела небезпеки, перші симптоми ботулізму, а також про те, як вберегтися від смертельної недуги.
Що сталося
Україну накрив наймасовіший за останні роки спалах ботулізму. Все більше людей страждають від вживання неякісної в’яленої риби, купленої в супермаркеті. До слова, в Києві продавати в’ялену рибу вже заборонили.
Перші випадки в Україні
У кінці травня троє киян отруїлися рибою, купленою в різних супермаркетах. Одна людина померла в лікарні, стан інших постраждалих стабілізувався.
Пізніше стало відомо про летальний випадок у Сумах -38-річний фельдшер швидкої допомоги помер після вживання в’яленої риби з друзями.
Сьогодні стало відомо про те, що за добу в Запоріжжі 3 людинизахворіли на ботулізм після вживання в’яленої риби. Загалом в реанімації знаходяться 5 запорожців.
Чому не вдається врятувати?
Головною причиною підвищеної смертності від ботулізму лікарі називають дефіцит сироватки, яка є своєрідною протиотрутою.
Родичі постраждалих змушені шукати сироватку в інших містах. При цьому, якщо знайти сироватку все-таки вдасться, не кожен лікар погоджується її ввести хворому. Без українського сертифіката лікарні не мають права використовувати препарат.
Враховуючи загострення ситуації та відсутність необхідних ліків, МОЗ уже звернулося до міжнародних організацій із проханням надати гуманітарну допомогу в медичних імунобіологічних препаратах. Вони будуть поставлені у найкоротші терміни.
Що потрібно знати про хворобу
Ботулізм – інфекційно-токсичне захворювання, яке найчастіше з’являється при вживанні їжі, що містить бактерію clostridium botulinum. Ботулізм призводить до паралічу і смерті незалежно від методу інфікування.
Джерело небезпеки
У більшості випадків причиною ботулізму є консервовані гриби домашнього приготування, а також консерви – м’ясна тушонка, консервовані овочі, риба.
Також заразитися ботулізмом можна від консервованих приправ і навіть тушкованої у фользі картоплі.
Крім того, паличка ботулізму може потрапити в організм людини через рану. А новонароджені можуть заразитися через молоко матері, якщо вона вживала небезпечний продукт.
Симптоми ботулізму
Інкубаційний період може тривати від кількох годин до 10 днів. У людини з’являється діарея, блювота, незначно підвищується температура, починає боліти живіт. Додатковими симптомами можуть бути двоїння в очах, помутніння і опущення повік, невиразність мови, ускладнене ковтання або сухість у роті, а також м’язова слабкість.
Симптоми ботулізму у дітей – апатія, відмова від їжі, тривалий плач, а також м’язова слабкість.
Як не заразитися
Без термічної обробки домогтися повного знищення бактерії у домашніх умовах неможливо. Перед вживанням консервів необхідно прогріти розкриті банки при 100° С протягом 30 хв (у киплячій воді) для гарантованого руйнування токсину. Продукти, які не підлягають термічній обробці, краще зберігати при температурі не вище 10°.
Вживати роздуті консерви не можна – ризик отруєння такими продуктами куди більш високий.
Як лікувати
Якщо ви виявили симптоми ботулізму, не намагайтеся займатися самолікуванням. Хвороба дуже небезпечна, тому краще одразу звернутися до лікаря.
ІА "Вголос": НОВИНИ