Про це повідомив голова Галицької райадміністрації Андрій Зозуля.

За його словами, травмованих та постраждалих через обвал немає.

В будинку обвалилися тільки сходи

Андрій Зозуля каже, що це - триповерховий, багатоквартирний житловий будинок, пам’ятка архітектури місцевого значення, якому вже понад 400 років. Його ніколи капітально не реставрували. Проте він не виключає, що протягом чотирьох століть мешканці могли щось перебудовувати в окремих квартирах.

«У будинку є вісім квартир та нежитлових приміщень. Люди мешкали тільки в чотирьох квартирах. Після обвалу на другому і третьому поверхах мешканці залишилися ночувати у своїх помешканнях», - говорить він.

Голова Галицької райадміністрації стверджує, що з будинку є інший вихід, через другий поверх, яким і користуються мешканці. Всім їм запропонували відселитися, але вони відмовилися. Наразі, за словами Андрія Зозулі, загрози подальшого обвалу будинку немає. А після того, як надзвичайними ліквідують наслідки обвалу, в будинку зроблять тимчасовий вхід.

В райадміністрації стверджують, що жодних пошкоджень в будинку не бачили

Сьогодні, як тільки приберуть всі елементи, які ще можуть впасти, на місце приїдуть фахівці з проектної організації, яка дасть пропозиції щодо відновлення сходів. Можливо, для відновлювально-реставраційних робіт виділять кошти з резервного фонду.  

Щодо причин обвалу, то, за словами Андрія Зозулі, зруйнувалася балка на перекриттях даху. Через це вона впала і потягнула сходові марші другого і третього поверху. Фахівці, які оглянули балку, кажуть, що в місцях, де вона входила у мури, деревина зруйнувалася.

Він також зазначив, що будинок перебуває у власності мешканців та власників нежитлових приміщень, тому саме вони повинні б були дбати про збереження його цілісності. А комунальне підприємство тільки управляє зазначеним будинком.

Довідка.

Кам’яниця на вулиці Ставропігієвській, 5 займає вузьку ділянку на північній стороні вулиці. Будувалася протягом XV-XVI ст., зберегла планувальну структуру та фрагменти конструкції, які відносять до періодів готики та ренесансу. В ХІХ ст. була реконструйована, набувши рис архітектури історизму. Сьогодні використовується як житловий будинок. Будівля є видовженою з півдня на північ, з вузьким внутрішнім подвір’ям та асиметричним тридільним плануванням. Мурована з цегли та каменю, тинькована, триповерхова. Має традиційний тривіконний фасад. Вікна на другому поверсі взяті в декоративні обрамлення. Верхній ярус фасадної стіни відділений горизонтальною тягою. Портал – з півкруглим завершенням. З правого краю на фасаді залишився реставраційний зондаж з відкритим фрагментом середньовічної кладки.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», у Львові вчора обвалилася сходова клітка у кам’яниці по вулиці Ставропігіївській, 5.

Також, у липні минулого року у центрі Львова на сусідній вулиці обвалилася стіна будинку, яка поховала під собою молодого чоловіка.

Фото пресцентру ГУ ДСНС у Львівській області. 

ІА "Вголос": НОВИНИ