Головного рішення поки не прийняли, проте росія вже почала вираховувати, чим для неї обернеться розширення НАТО.

Про це йдеться у матеріалі Вголосу, з посиланням на росЗМІ.

Зокрема, у кремля збільшиться кількість прямих противників на дві країни.

Варто зазначити, що кордон з Фінляндією проходить всього лише за 200 кілометрів від Санкт-Петербурга. Швеція, своєю чергою, не межує з росією, проте вступ до НАТО дозволить Альянсу збільшити свою присутність в Балтійському морі. Таким чином, на узбережжі цього моря не залишиться країн, крім росії, які не є в НАТО.

Крім того, Швеції належить острів Готланд - найбільший у Балтійському морі. Його вдале розташування дозволяє країні, а з її входженням до НАТО і Альянсу, мати значну військову перевагу, а саме розміщення додаткових військ НАТО.

Росії варто врахувати й те, що вступ Швеції та Фінляндії в НАТО дозволять покращити відстежування армії рф і військової техніки в західній частині росії.

Важливим також є те, що армія Фінляндії є добре навчена та потужна. Тож у випадку конфлікту у країні мобілізують 280 тисяч військових. Крім того, ще 870 тисяч знаходяться зараз у резерві.

Швеція, своєю чергою, як і більшість країн, зменшила кількість військ, проте зараз вони знову починають їх нарощувати.

Влада росії вже відреагувала на можливий вступ в НАТО Фінляндії та Швеції. Зокрема, вони мають намір збільшити укріплення російського кордону з Альянсом.

«Якщо Швеція та Фінляндія увійдуть до НАТО, довжина сухопутних кордонів альянсу з рф зросте більш ніж удвічі. Звісно, ​​ці кордони треба зміцнювати: посилити угруповання сухопутних сил і ППО, розгорнути суттєві військово-морські сили в акваторії Фінської затоки. У такому разі ні про який без'ядерний статус Балтики йти вже не зможе — баланс має бути відновлений», - сказав експрезидент рф дмитро медвєдєв.

Нагадуємо, «Вголос» поспілкувався з колишнім консулом України в Санкт-Петербурзі Володимиром Гулимою, який спрогнозував подальші дії росії у відповідь на рішення Фінляндії та Швеції.

ІА "Вголос": НОВИНИ