До того ж 1-го січня по всій Україні відзначають 113 років з дня народження Степана Бандери. То ж якщо ви хочете долучитись до вшанування провідника ОУН, харчове чи алкогольне отруєння після новорічної ночі може вам дещо завадити.

Традиції  радянського споживання 

Саме в добу СРСР постала штучно створена традиція до максимального споживання їжі та алкоголю в новорічну ніч. Штучно, адже саме штучна модель радянської планової економіки змушувала мешканців Радянського союзу переживати дефіцит харчових продуктів. Під кінець існування Радянської імперії він досяг небачених розмірів. 

Відтак, деколи люди готувались до новорічної ночі впродовж цілого ж року. Адже це був єдиний спосіб дістати всі необхідні дефіцитні продукти, вартість яких до того ж була не маленька. Детальніше про це пише у своїй статті видання "Zbruc"

Відтак, підготували для вас варіанти рецептів для поживного та корисного новорічного столу, які, крім того, ще й  нескладні у приготуванні. До вашої уваги новорічне меню від редакції «Вголос». 

Закуски

Закуски в меню - це прелюдія до основної страви. Саме вони задають тон майбутнього застілля, а тому мають бути смачними і красиво оформленими.

“Канапе”

Солону закуску можна приготувати з червоної риби і оливок.

 Філе сьомги чи форелі наріжте прямокутними пластами. Надіньте на шпажку по черзі шматочки риби і оливки. Посипте лимонною цедрою і перцем .

«Брюссельська ялинка»

Дуже проста і неймовірно симпатична закуска, оформлена під новорічну ялинку. Для її створення потрібно два види капусти — брюсельська і цвітна (можна купити замороженими і злегка відварити), кондитерська соломка, помідори черрі і половинка консервованого персика для оформлення верхівки.

 

 

 

Для приготування солодких канапе на шпажках поєднуйте будь-які фрукти: апельсини, банани, виноград, грушу. Банан має властивість швидко темніти. Щоб зовнішній вигляд зберігся довше, збризніть його лимонним соком.

Салати

На новорічному столі зазвичай багато майонезних салатів. Оскільки майонез – дуже жирний соус, тому було би корисно замінити його на більш здоровий варіант. 

Майонез можна приготувати самостійно. Варіанти основи: сметана, м’який сир або йогурт. Якщо ви максимально хочете зменшити калорійність заправки, приготуйте майонез на основі йогурту до 10% жирності.

Рецепт здорового майонезу:

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

  1. Зваріть яйця та очистіть їх від шкаралупи.
  2. Відокремте жовтки. 
  3. Натріть жовтки на дрібній терці. 
  4. Додайте до жовтків грецький йогурт, сіль, перець та оливкову олію.
  5. Додайте гірчицю. Збийте все до повного поєднання.
  6. Перевірте на смак, щоби майонез був не сильно солоним і  не гострим.

Новорічний салат «Ніжність»

 

Цей ситний салат стане фаворитом на святковому столі, так як незвичайне поєднання інгредієнтів в ньому не залишить нікого байдужим.

Для приготування потрібно:

Спосіб приготування:

  1. Філе, яйця і чорнослив нарізати кубиками, сир і яблуко натерти, волоські горіхи порубати ножем.
  2. На  тарілку шарами покласти: м'ясо, чорнослив, яйця, яблуко, сир. Кожен шар змастити щедро майонезом.
  3. Зверху посипати салат горіхами і прибрати в холодильник на кілька годин.

Салат з руколою і моцарелою

Тигри теж іноді люблять пожувати траву, тому салат зі свіжої зелені з помідорами чері чудово підійде до новорічного меню 2022. 

Інгредієнти:

Послідовність приготування:

  1. Моцареллу дістати з сироватки і розрізати кожну кульку навпіл. 
  2. Помідорки теж ріжемо наполовину.
  3. Рукколу промити і відкинути на друшляк.
  4. Коли зелень обсохне, викласти її в салатник, а зверху сир і томати.
  5. Для заправки змішати оцет, мед, масло, сіль і перець. Перед подачею салат  полити соусом і посипати кедровими горішками.

Гарячі страви

Запечене м’ясо і риба – прекрасна альтернатива смажених страв. У них зберігаються всі корисні речовини, а смак відмінний.

Простий і корисний рецепт гарячої страви до святкового столу – сьомга запечена у фользі.

Інгредієнти:

стейки сьомги,

 сік лимона, 

зелень (кріп, петрушка, кінза, зелена цибуля), сіль, перець, 

оливкова олія.

Спосіб приготування:

Сьомгу солимо, перчимо, скроплюємо лимонним соком. Половину дрібно подрібненої зелені викладаємо у фольгу, зверху кладемо шматки риби, змащуємо оливковою олією, засипаємо зеленню яка залишилася. Загортаємо у фольгу і ставимо в духовку, розігріту до 200 градусів на 15-20 хвилин. 

При подачі  скроплюємо лимонним соком. На гарнір підійдуть рис і свіжі овочі.

Курячі Фрикадельки з гарніром з брокколі і моркви

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

Запікати в духовці протягом 30 хвилин при температурі 200 градусів.

Десерти

Відмінний варіант корисного десерту – яблука, фаршировані сухофруктами.

Спосіб приготування:

Зафаршируйте яблука чорносливом, курагою, фініками і горіхами, і запікайте в духовці до готовності.

Якщо ви не уявляєте Новий рік без торта,, рекомендуємо вам підібрати рецепти на основі, бісквітного тіста, желе і свіжих фруктів.

ІА "Вголос": НОВИНИ