Про це заявили експерти, опитані виданнями Reuters та DW.

Фахівці кажуть, що руйнівний ефект «брудної бомби» не більший, ніж у звичайної бомби, скинутої з літака, або ракети. Але наявність радіоактивних частинок все змінює і перетворює її на зброю, яка здатна зробити непридатними для життя цілі міста.

Брудна бомба« - це, по суті, звичайна боєголовка або снаряд, начинений радіоактивними речовинами або промисловими чи медичними відходами з низьким рівнем радіації: цезієм, іридієм або, скажімо, плутонієм. Під час детонації цього виду зброї не відбувається ядерного вибуху з ланцюговою реакцією, як це було б під час вибуху атомної бомби», – пояснює полковник Бундесверу у відставці та військовий експерт берлінського Фонду «Наука і політика» Вольфганг Ріхтер.

Експерти з безпеки не розглядують «брудну бомбу» як вид тактичної зброї. Їхнє занепокоєння такі снаряди викликають передусім через те, що вони можуть бути формою терористичної зброї, яка використовуватиметься в містах для створення хаосу серед цивільного населення. 

Вплив таких бомб на здоров'я людей в разі атаки вважають малоймовірним, оскільки більшість населення, ймовірно, буде врятовано раніше, ніж отримає смертельну дозу радіації. Втім економічні збитки можуть бути величезними – це витрати на евакуацію міських районів або цілих міст, перебувати в яких може бути небезпечно впродовж десятиліть.

Говорячи про масштаби наслідків застосування таких снарядів фізик Генрі Келлі, колишній президент Федерації вчених, зазначав, що шматок радіоактивного кобальту може, якщо його підірвати бомбою в Нью-Йорку, забруднити територію площею 1000 квадратних кілометрів та потенційно зробити острів Манхеттен непридатним для життя.

Нагадаємо, на українсько-польському кордоні незабаром почне працювати новий пункт пропуску – на прикордонному переході «Ніжанковичі – Мальховиці». Його відкриття було заморожено на 15 років, проте вже завершуються роботи з облаштування дороги Нижанковичі – Дрогобич – Стрий, яка веде до цього прикордонного переходу.

ІА "Вголос": НОВИНИ