Психолог Олена Рихальська оцінила скандальну заяву настоятеля Києво-Печерської лаври митрополита Павла щодо прокльону вагітної жінки.

Таку думку вона висловила в ефірі ObozTV.

Психолог зазначила: митрополит намагається брати на себе функції Бога, коли стверджує, що через його прокльони загинули чотири людини. При цьому додала, що є «людиною православною», і їй дуже незручно критикувати священнослужителя.

«Я просто об'єктивно скажу свою думку як психолога. По-перше, я тут бачу якусь гординю, що є одним з найбільших гріхів. Яке право має людина, священик або не священик, проклинати людей і говорити про те, що ви помрете? Я збентежена – він що, бере на себе функції Господа Бога?« – зазначила Рихальська.

Також вона уточнила: у цьому випадку справа не лише з гординею у формі вираження абсолютизації влади. «Я володію життями людей»... Хто такий священик? Це посередник між Богом і людьми – не більше того. Проклинати – це уподібнення до бабусі-ворожки, яка викочує яйця або наводить порчу», - додала вона.

На думку психолога, заява настоятеля Лаври свідчить, «що людина пишається своїм вчинком, натякає – бійтеся мене, у мене в руках вся влада, дана мені згори». Також Рихальська зазначила, що «такі речі сіють додатковий розкол у суспільстві».

Як писав «Вголос», настоятель Лаври «Паша-Мерседес» прокляв вагітну жінку  та погрожував їй.

ІА "Вголос": НОВИНИ