За інформацією видання Sky news, заборона передбачає обмеження цін, узгоджене представниками країн «Великої сімки». Мета полягає в тому, щоб поставки російського дизельного палива продовжувалися в Китай та Індію, але при цьому уникнути раптового зростання цін, що завдало б шкоди споживачам у всьому світі, й скоротивши прибуток Москви.

Дизельне паливо відіграє ключову роль в економіці, оскільки воно використовується для автомобілів, вантажівок, що перевозять товари, сільськогосподарського обладнання та заводського обладнання.

Ціни на дизельне паливо були підвищені через відновлення попиту після пандемії COVID-19 та обмеження переробних потужностей, що сприяло зростанню інфляції на інші

Нові санкції створюють невизначеність щодо цін, оскільки ЄС замінює Російський дизель поставками палива з США, Близького Сходу та Індії. Варто відзначити, що Росія забезпечувала до 10% потреб Європи в дизельному паливі.

5 грудня 2022 року набули чинності нафтові санкції проти Росії. Велика частина країн Євросоюзу перестала купувати російську нафту. Виняток зробили лише для Угорщини, Чехії та Словаччини, у яких не було альтернативи.

Крім того, для нафти з РФ ввели граничну ціну на її продаж в інші країни світу. Таким чином, країни ЄС, Великобританія, США, Канада, Японія і Австралія відмовляються надавати транспортні, страхові, Банківські та дргуие послуги, якщо нафта з Росії буде продаватися дорожче 60 доларів.

ІА "Вголос": НОВИНИ