Про це повідомляє Bloomberg.

Так, індійський експорт мікрочипів, схем та верстатів перевищив $60 млн у квітні та травні – приблизно вдвічі порівняно з попередніми місяцями цього року. При цьому оцінюється, що у липні він підскочив до $95 млн, розповіли Bloomberg чиновники на умовах анонімності.

За словами західних чиновників, згідно з останніми даними, майже п’ята частина заборонених технологій потрапляють у російський військово-промисловий комплекс через Індію.

Через санкції експорт більшості предметів подвійного використання безпосередньо до Росії заборонений, тому країна-агресор купує їх у третіх державах, й іноді у різних дочірніх компаній західних фірм або через мережу посередників.

Журналісти зазначають, що Туреччина та Об’єднані Арабські Емірати були двома великими перевалочними пунктами, проте з’явилися й нові хаби. Серед них, за словами співрозмовників Bloomberg, Індія, Малайзія та Таїланд.

Bloomberg наголошує, роль Індії у постачанні таких товарів представляє додаткову проблему, оскільки США та ЄС хочуть розвивати партнерські відносини з урядом прем'єр-міністра Нарендри Моді, який досі підтримує зв'язки з Путіним.

Крім того, Індія також стала головним покупцем російської нафти, попри зусилля країн-союзників умовного Заходу щодо обмеження продажів.

ІА "Вголос": НОВИНИ