Рекордний імпорт картоплі спричинив обвал цін на ринку. Про це свідчать дані експертів, пише Gazeta.ua.
Упродовж серпня-листопада в нашу державу завезли близько двохсот тис. тонн картоплі. Наразі середня ціна на продукт в Україні становить 7-8 гривень за кілограм.
«Картоплю продовжують імпортувати, але меншими темпами. Продукції вистачає. Тому ціна впала до 7-8 гривень за кілограм у гурті. Стільки коштує як українська, так і білоруська продукція. Водночас остання майже вдвічі дешевша на ринку Білорусі. У нас коштує дорожче через витрати на транспортування, націнку перекупників», - пояснює експерт Тетяна Гетьман.
За її словами, раніше фермери частину картоплі закладали на зберігання, а частину одразу продавали. Тому в серпні ціна була низькою. Цього року ту частину, яку вивезли на базари, перекупили трейдери.
«Ціна почне падати, коли фермери вийдуть на ринок з вітчизняною продукцією. Її переважно тримають у сховищах, щоб пізніше вигідно продати. Хоча останнім часом на ринку з'явилася українська картопля. Це або продукція поганої якості, яка не може довго лежати, або та, яку виробникам ніде зберігати», - говорить Гетьман.
Єдиним овочем, який почав дорожчати у грудні, стала цибуля. За перші чотири дні грудня до вартості додала 5-7%.
«У Херсоні за кілограм у гурті просять 4,8-5,5 гривень. У Львові цибулю продають по 6,5-7 гривень за кілограм. Ціна зросла через експорт вітчизняної продукції за кордон. Найбільше нашої цибулі закупляє Молдова, Румунія, Польща. Крім того, попит на внутрішньому ринку більший, ніж реальна пропозиція цибулі в країні. Щоправда цього сезону маємо на 80% нижчу ціну, ніж була в аналогічний період торік», - говорить Гетьман.
Додає, що рекордно дешево коштує морква – 3-5 грн. На Півдні фермери відмовляються збирати моркву з полів, бо собівартість продукції та витрати на ручну працю вищі, ніж її ринкова вартість. Ціна стрімко обвалилася через велику пропозицію.
«Не зростає в ціні буряк та капуста. Коштують дешевше, ніж минулого року. Капусту у середньому продають по 4,5 гривень за кілограм. Буряк – 4,4», - підсумувала експерт.
Як писав «Вголос», дієтологи рекомендують унікальний цілющий овоч.
ІА "Вголос": НОВИНИ