Зазвичай булгур не промивають перед приготуванням. Однак його можна злегка промити під проточною водою, а потім просушити, щоб крупа вийшла більш розсипчастою.
Булгур краще попередньо обсмажити 2-4 хвилини на вершковому маслі або олії. Завдяки цьому крупа набуває легкого горіхового присмаку. На склянку крупи варто взяти приблизно одну столову ложку масла або олії.
Варити крупу слід з розрахунку 2 склянки води (обов'язково гарячої) на 1 склянку булгура.
Булгур по-турецьки
- Булгур – 1 склянка.
- Помідори – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста (невелика) – 1 шт.
- Перец ьсолодкий –2 шт.
- Часник - 2-3 зубчики
- Бульйон (курячий або вода) - 1,5 склянки.
- Томатна паста - 0,5 ст. л.
- Масло вершкове - 2 ст. л.
- Оливкова олія - 1 ст. л.
- Сіль - за смаком
- Перець чорний - за смаком
Цибулю, часник і перець дрібно нарізати. Помідори натерти на тертці.
У глибокій сковороді нагріти оливкову олію та вершкове масло. Додати цибулю, обсмажити до м'якості. Додати часник, а потім перець. Через пару хвилин додати помідори, томатну пасту, трохи води. Перемішати, закрити кришкою. Тушкувати 10-13 хвилин.
Висипаємо булгур в сковорідку з овочами, перемішати. Налити бульйон (або воду). Посолити, поперчити. Закрити кришкою й готувати близько 15 хвилин. Даємо постояти булгуру хвилин 30-40, накривши рушником. І можна подавати страву до столу.
«Табуле» – східний салат з булгура та овочів
- Булгур – 150г;
- Часник – 2 зубчики;
- Помідори –200 г;
- Перець червоний солодкий – 120г;
- Петрушка – 30г;
- Кінза – 50г;
- Лимон – 1шт.
- Сіль;
- Чорний мелений перець;
- Гірчиця в зернах – 1ст.л.
Булгур промиваємо, поки вода не стане прозорою. Потім заливаємо окріп у пропорції 1:2. Ставимо на повільний вогонь і варимо протягом 10-ти хвилин.
Далі наріжте тонкими слайсами маринований часник, а потім подрібніть. Попередньо замаринувати зубчики часнику можна так: залити водою, додати столову ложку оцту, дрібку солі і цукру, а потім залишити на 15 хвилин.
Петрушку та кінзу кришимо якомога дрібніше. З'єднуємо з часником.
Далі дрібно нарізаємо перець та помідори і додаємо до салату.
Знімаємо кашу з вогню, трохи підсолюємо і додаємо олію.
Овочі в салатній мисці заправити соком із половинки лимона, додати спеції за смаком і перемішати.
З'єднайте овочі разом із крупою, перемішайте і подавайте до столу.
Пряний булгур з курячим філе
- Булгур - 1 склянка;
- Вода - 2 склянки;
- Філе куряче - 300 г;
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Часник - 2 зуб.
- Олія - 3 ст. л.
- Фісташки - 2 жменьки;
- Курага - 2 жменьки;
- Куркума - 2 ч. л.
- Кориця - 1/2 ч. л.
- Перець червоний пекучий - 1/4 ч. л.
- Коріандр - 1 ч. л.
Куряче філе нарізати досить дрібними шматочками. Подрібнити фісташки та курагу.
Дрібно нарізати цибулю та часник й обсмажити на рослинній олії.
Додати куркуму, коріандр, перець і корицю, а через хвилину курку, курагу та фісташки. За потреби посолити. Обсмажувати декілька хвилин.
Всипати булгур, розмішати й обсмажувати 2 хвилини.
Викласти у форму, змащену олією, залити гарячою водою. Посолити та поставити в духовку, прогріту до 180°С.
Перші 15 хвилин прикрити фольгою, потім її прибрати і запікати ще 10-15 хвилин. Готову страву розмішати й подати до столу.
ІА "Вголос": НОВИНИ