Одну з вулиць Луцька хочуть перейменувати на честь сотника УПА Олексія Брися.

Про це власкору «Вголосу» стало відомо під час засідання комісії з питань впорядкування назв вулиць.

Із відповідним проханням до міської ради звернувся голова правління організації «Правозахист». Олексій Брись народився у селі Рачині Горохівського району Волині. Він був курінним УПА. Його курінь налічував близько 4 сотень бійців, які проводили активні бойові дії проти регулярних сил німецької армії. У 1944 році його схопили і відправили до концтабору.

Старший брат загинув від рук гестапо, молодший — в боях з чекістами. Батько, матір, бабуся були у німецькому концтаборі, а після «звільнення» репресовані більшовиками. Батько помер з голоду в Казахстані, мати — у Воркуті. Дружина відбула 10 років у Норільську на засланні.

Начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури міської ради Петро Троневич зауважив, Олексію Брисю встановлять меморіальну дошку на будинку, де він учився у 1940 році. Частину вулиці, де розміщений цей будинок не має назви, на частині знаходиться вулиця Винниченка. Відтак, саме її хочуть назвати на честь сотника УПА, а не проспект Молоді, як пропонувала організація «Правозахист».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ