Як з’ясували фахівці Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб під час епідрозслідування, чоловік понад 20 років працював стригалем овець на різних фермах Іспанії. 

Хвороба почала дошкуляти ще з 2013-го. Звертався до алергологів, дерматологів, ревматологів із скаргами на висипання, дерматит та болі у суглобах. 

«Вперше чоловік звернувся по допомогу ще в Іспанії, проте як тільки-но минали симптоми, на цьому лікування завершувалося. Цього разу у чоловіка вже непокоїли виразки у ділянці суглобів на обох ногах. Він звернувся до однієї з клінік Львова. Лікарі запідозрили бруцельоз і відправили на дослідження сироватку крові пацієнта до Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб. Діагноз бруцельоз був підтверджений лабораторно», - розповіла завідувачка епідвідділу Центру Ірина Фесенко. 

Що треба знати про бруцельоз?

Бруцельоз – це важке інфекційне захворювання, яке може передаватися людині від хворої тварини. При бруцельозі уражаються серце, суглоби та інші органи.    

Спричиняється хвороба бактерією Brucella. У нас зустрічається рідко. Більше бруцельоз поширений в Африці, Центральній та Південній Америці, в деяких країнах Азії та Європи, зокрема, у країнах Середземномор’я. 

Бруцела передається від хворих тварин при контакті. Переважно, це кози, вівці, корови, свині, можуть бути собаки. Інфікуватися людина може при вживанні заражених продуктів – сирого молока, сира, бринзи, також погано просмаженого м’яса. 

Заражаються люди також при обробці шкіри та шерсті, догляді за тваринами. Через мікротравми на шкірі та слизові оболонки органів травлення, а також через пил на фермах, збудник може потрапити до організму. 

Як проявляється бруцельоз? Інкубаційний період бруцельозу від 1- 4 тижнів, може тривати і довше. Можуть з’явитися такі симптоми: головний біль, біль у суглобах та м’язах, м’язова слабкість, лихоманка, набряки, пітливість і навіть виразки у ділянці суглобів. 

ІА "Вголос": НОВИНИ