Це стало ще одним кроком до повернення історичної справедливості. Адже сецесійна кам'яниця за адресою вулиця Соломії Крушельницької, буд. 23, в минулому цілком та повністю належала знаменитій львівській співачці. 

"Погодити укладення між Львівською міською радою та громадянкою Пилип’як Любов Павлівною договору купівлі-продажу об’єкта нерухомого майна – квартири № 6 на вул. С. Крушельницької, 23 загальною площею 44,7 кв. м, оціночною вартістю 1 553 000,00 грн", - йдеться в ухвалі. 

Саме в цьому домі проживала Соломія Крушельницька в період свого тріумфу, як оперної співачки. 100 років тому українська оперна діва підкорила весь світ, та збирала овації на найпрестижніших світових сценах. Вона відвідала з концертами провідні європейські столиці і навіть побувала в Латинській Америці. 

Після повернення до Львова в 1939-у році співачка більше не змогла виїхати з рідного міста, адже розпочалась Друга Світова війна. Після радянської окупації Галичини її триповерхову кам'яницю націоналізували, залишивши Соломії крушельницькій 4 кімнати. Решта приміщень було передано під квартири стороннім людям. Власне, й досі в будинку проживають люди, адже частина квартир лишилась у приватній власності. Сам музей займає другий та частину першого поверху будинку.

Серед наслідків такого химерного розподілу - часі затоплення приміщень музею його сусідами. Всього музей затоплювали понад 20 разів, і за словами працівників установи, це встигли зробити мешканці кожної з 4-ох квартир, що розташовані на третьому поверсі. Наразі тривають судові тяганини, адже власники квартир категорично відмовляються компенсувати музею втрати безцінних експонатів. 

Наступного року Львів відзначатиме 150-років з дня народження Соломії Крушельницької і в міській раді сподіваються, що їм вдасться з часом повністю викупити будинок під музей. 

Нагадаємо, як писав "Вголос", з Рівненської області у Шевченківський гай, що у Львові, перенесуть типову поліську хату.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ