Серед тих, хто підписав листа — українська диригентка зі Львова Оксана Линів та її чоловік Кирило Ліпатов, випускник ЛНУ імені Івана Франка, антрополог Тарас Федірко, директорка Центру міської історії у Львові Софія Дяк, засновник Центру міської історії та арт-центру «Jam Factory» у Львові Гаральд Біндер, пише Твоє Місто.

У тексті звернення зазначили, що «міжнародна спільнота зобов’язалася захищати виняткову спадщину міста, його архітектурний ансамбль як символ різноманітної, мультиетнічної, мультикультурної та космополітичної ідентичності».

Вони наголошують, що війна росії проти України не лише ставить культурну спадщину під загрозу знищення, але й нав’язує «культурну травму». 

На думку авторів звернення, пам’ятники є «невід’ємною частиною архітектурного ансамблю Одеси, в центрі охоронної зони ЮНЕСКО».

«Свавільний та авторитарний демонтаж матеріальної та нематеріальної світової спадщини Одеси, включно з памʼятниками, які були збудовані та належать її громаді, не лише розриває архітектурну тканину міста, але й впливає на культурну пам'ять. Це впливає на культурну пам'ять Одеси та її легендарну ідентичність як притулку космополітичної свободи», – йдеться в зверненні до ЮНЕСКО.

Раніше Оксану Линів розкритикувала відома мовознавиця Ірина Фаріон.

Зазначимо, що у квітні 2022 року Оксана Линів, яка мала брати участь в постановці опери «Іоланта» російського композитора Петра Чайковського за участі російських музикантів, заявляла, що «заклики зробити Чайковського винним у діях чинного президента Росії» її не переконують, попри бойкот її концерту українськими мисткинями. Крім цього, Линів говорила, що вважає музичні твори російських композиторів світовим надбанням, яке не підлягає політичному бойкоту.

Тоді на сайті електронних петицій Львівської міської ради з'явилася пропозиція позбавити диригентку Оксану Линів звання Почесної амбасадорки Львова за її співпрацю з російськими виконавцями та за виконання творів російських авторів. 

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», диригентка Оксана Линів також причетна до скандалу у Львові, коли, попри всі протести громадськості, у місті встановили скульптуру-покруч. 

ІА "Вголос": НОВИНИ