Про це повідомляє агенство IAEA.

До частини об’єктів фахівцям не надали доступу.

Команда фахівців припустила, що першоджерело пожежі не виникло біля основи градирні. У МАГАТЕ встановили, що пошкодження могли бути зосереджені у внутрішній частині градирні, в районі розподілу водяних сопел. Зазначається, що сопла розташовані на висоті приблизно 10 м.

У МАГАТЕ запросили доступ на огляд нижньої частини рівня розподілу води, а також басейну холодної води. Втім, росіяни не допустили фахівців з «міркувань безпеки», тож делегація була змушена аналізувати стан споруд здалеку.

Під час відвідування постраждалої градирні команда помітила вигорілі ділянки у внутрішньому обладнанні вище, біля рівня розподільної форсунки. Фахівці також спостерігали краплі спаленого пластику та фрагменти бетону, що впав, розкидані по басейну з холодною водою. Були зібрані зразки сміття, в тому числі спалений і розплавлений пластик. Під час обходу залишків ні шин, ні дронів не було помічено.

Крім того, в агентстві заявили, що не виявили значних ознак пошкодження біля основи градирні, а також уламків, попелу та сажі. У МАГАТЕ уточнили, що ядерна безпека не постраждала, оскільки градирні на ЗАЕС наразі не працюють – вежі не потрібні для охолодження, якщо реактори перебувають у режимі холодного зупину. Крім того, градирня, на якій спалахнула пожежа, розташована за понад кілометр від реакторів.

ІА "Вголос": НОВИНИ