Про це пише Headinsider.

Таблетки не можна вживати разом з їжею, за винятком жиророзчинних вітамінів (А і Е). Це пов'язано з тим, що діюча речовина в таблетці займає всього 5-10% від загальної маси, а то і менше. Змішавшись з їжею, воно просто розчиниться і не діятиме. Ефекту від такого лікування не буде. Це стосується і прийому ліків відразу після їжі. Час проходження їжі через шлунок здебільшого триває до півгодини. Отже, ліки слід приймати або перед їжею (хвилин за 10-15), або через півгодини. А щоб препарати не дратували стінки шлунка, всі таблетки потрібно запивати достатньою (не менше ½ склянки) кількістю прохолодної води. В цьому випадку таблетка спокійно мине шлунок і, увійшовши в кишечник, почне діяти. Категорично не можна запивати ліки солодкими напоями: цукор пов'язує діючі речовини, нівелюючи ефект лікування. І не можна запивати гарячими - "варена" таблетка точно не допоможе. Фахівці радять обов'язково до їжі приймати ті ліки, які важливі для підтримки життєво важливих функцій організму, наприклад антибіотики, препарати, що застосовуються в онкології.

Ні в якому разі не можна поєднувати лікування і вживання в їжу продуктів, які можуть зумовити загострення певного захворювання. Скажімо, при лікуванні шлунка, печінки, підшлункової залози не можна їсти жирне, копчене, взагалі треба їсти потроху, і не вживати алкоголь. Інакше лікування буде не просто неефективним. Наприклад, вживання противиразкових препаратів з гострою їжею лише посилить її подразнюючу дію, а гепатопротектори або ферменти разом з алкоголем можуть зумовити серйозну інтоксикацію.

Поєднання основних груп ліків з продуктами харчування:

• Серцево-судинні. Уникайте висококалорійної їжі, замініть жирні м'ясні, грибні бульйони на овочеві. Відмовтеся від кави, какао, шоколаду, гострих і солоних закусок.

• Антибіотики. Уникайте молока, сиру, сметани, йогурту. Їжте менше м'ясних продуктів. Після закінчення лікування антибіотиками щодня випивайте склянку кефіру на ніч.

• Знеболюючі. Уникайте гострих і пряних страв, алкоголю, рибних страв.

• Протизапальні. Уникайте продуктів, що містять гістамін (консерви, вино, щавель, кисла капуста), і викликають його звільнення з клітин (цитрусові, помідори, банани, полуниця, яйця, бульйони, прянощі, горіхи, шоколад).

• Сечогінні. Уникайте кави, чаю, какао, шоколаду, солінь і прянощів, копченої ковбаси і алкоголю (особливо пива): вони затримують воду.

• Проносні. Уникайте одночасного прийому з іншими ліками. Не вживайте міцного чаю, шоколаду, груш і сиру, вони сприяють зворотного ефекту.

• Антидепресанти. Уникайте алкогольних напоїв, особливо червоного вина. Не вживайте сир, вершки, каву, квасолю, банани.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ