Про це повідомив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Андрій Дикун під час візиту у Закарпатську область, де зустрівся з керівництвом регіону та місцевими аграріями і сільгоспвиробниками.

Андрій Дикун зазначив, що мета його поїздки – вивчити всі можливості сільськогосподарського комплексу закарпатського краю, поспілкуватися із сільгоспвиробниками, почути їх проблемні питання з подальшим їх вирішенням.

«Першочергове завдання нового керівництва Міністерства – це зробити Україну сучасною аграрною державою та налагодити контакт із бізнесом. Також надати фінансову підтримку від держави, насамперед пріоритетним галузям АПК. Відновити конкретні програми дотацій та субсидування, а також соціально-економічний розвиток сільських територій», - зазначив заступник Міністра.

Він також підкреслив, що враховуючи  аграрну специфіку Закарпаття, пріоритетом в регіоні є розвиток садівництва, виноградарства та тваринництва.

Андрій Дикун запевнив присутніх, що Міністерство в найближчий час анулює вимоги щодо кількості утримання голів на фермах, максимально зменшить кількість дозвільних документів в агропромисловому комплексі та перегляне вартість ліцензій для виноробів та реалізації їх продукції. «Адже півмільйона гривень на придбання даної ліцензії на сьогодні може дозволити собі хіба потужний винороб», - з розумінням висловився чиновник.

За основними видами економічної діяльності регіону частка АПК Закарпатської області складає 15-20%. Питома вага рослинництва в загальному виробництві валової продукції сільського господарства за підсумками минулого року становила 49%, тваринництва – 51%. На сьогодні площа сільськогосподарських угідь у всіх категоріях виробників складає 402,3 тис. га, з яких 10,6%  - у користуванні сільгосппідприємств, з них у фермерів 12,2 тис. га та 359,5 тис. га в особистих селянських господарствах.

Сільськогосподарську діяльність ведуть 1539 фермерських господарств понад 100 товарних сільгосппідприємств та близько 300 тис. особистих селянських господарств. У с/г підприємствах до рівня минулого року збільшено обсяги виробництва м’яса - 113,4%, чисельність поголів’я ВРХ становить 90,5 %,  корів - 99,0%, поголів’я свиней - 93,7%,  овець та кіз - 87,6%, птиці - 44,2%, виробництво молока - 86,9 % та  яєць - 71,7%.  В області у всіх категоріях господарств обліковується 13,5 тис. га плодово-ягідних насаджень, з яких у минулому році вироблено в межах  118,0 тис. тонн плодів та ягід.

ІА "Вголос": НОВИНИ