Про це повідомляє пресслужба МКС.

Згідно з рішенням палати попереднього провадження, Монголія не виконала прохання МКС про співпрацю, всупереч положенням Римського статуту. Такий крок Улан-Батора перешкоджав здійсненню судом своїх функцій та повноважень.

«Зважаючи на серйозність відмови Монголії співпрацювати з судом, Палата вважала за необхідне передати це питання на розгляд Асамблеї держав-учасниць», - сказано в повідомленні МКС.

Також палата попереднього провадження у своєму рішенні наголосила, що імунітет глави держави не є підставою для того, щоб ігнорувати ордер на арешт.

«Держави-учасниці та держави, які визнають юрисдикцію суду, зобов'язані заарештовувати та видавати осіб, на яких видано ордери МКС, незалежно від їхнього офіційного становища чи громадянства», - підтвердила палата попереднього провадження.

Нагадаємо, на початку вересня російський диктатор Володимир Путін відвідав Монголію. Глава Кремля не побоявся поїхати туди навіть незважаючи на той факт, що Монголія ще у 2003 році ратифікувала Римський статут.

У 2023 році Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна, тому всі країни, які ратифікували Римський статут, зобов'язані виконувати таке рішення.

Улан-Батор проігнорував свої зобов'язання, що спричинило різку реакцію України.

ІА "Вголос": НОВИНИ