У Броварах у лікарні помер 73-річний чоловік: дослідження на ботулізм триває. Фахівці застерігають від купівлі продуктів на стихійних ринках.
Сьогодні в лікарні помер чоловік 1951 р.н. Броварчанин, гостював на Тернопільщині, де і придбав в’ялене м’ясо. На наступний день після вживання продукту, чоловік відчув симптоми отруєння, знайомі відправили його поїздом додому. Тут його відразу госпіталізували в лікарню, де зафіксували прояви розладу зору і втрати свідомості.
Тоді фахівці і запідозрили ботулізм. На жаль, чоловіка врятувати не змогли. Зараз зразки вживаного м’яса досліджуємо, остаточну відповідь отримаємо за 5-6 днів, – розповіла директорка Броварської районної філії ДУ «Центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Олена Левченко.
Ботулізм – це гостре токсико-інфекційне захворювання, зумовлене токсином, який виділяє бактерія Clostridium botulinum. Ці бактерії за певних умов ростуть і виробляють один із найсмертоносніших токсинів. Ідеальними умовами для цього є неправильно консервовані або ферментовані в домашніх умовах продукти.
Найпоширенішою причиною ботулізму є саме домашні консервовані продукти з м’яса та риби, адже їх зазвичай виготовляють без дотримання відповідних технологій приготування. Відтак фахівці закликають не купляти такі продукти на стихійних ринках, позаяк проконтролювати якість продукції неможливо.
«Ця бактерія дуже стійка в довколишньому середовищі, тож може відбутись забруднення продукції під час реалізації. Ніколи не купуйте продукти на стихійних ринках «із землі» – виявити ботулізм «на око» неможливо. Не змінюється ні смак, ні колір продукту, але його вживання може нести смертельну небезпеку!», – застерігає Левченко.
Фахівчиня повідомила, що ботулізм зустрічається переважно в саморобних м’ясних консервах, проте буває і в овочевих «закрутках», грибах, рибі тощо.
«У випадку розслідування причин смерті цього чоловіка, розглядається також варіант отруєння речовинами, якими коптили м’ясо – продукт досить дивного кольору. Навіть якщо так, це вчергове підкреслює – не варто купувати продукцію, виготовлену в домашніх умовах – виробники часто не дотримуються правил і норм харчової промисловості», – наголосила Левченко.
ІА "Вголос": НОВИНИ