Про це пише видання NGL.media.

Як стало відомо з кількох ухвал, оприлюднених у судовому реєстрі, розслідування веде місцева поліція. Під час обшуків в управлінні слідчі вилучили документи і речі, що стосуються цієї справи, а також отримали доступ до рахунків.

Журналісти з’ясували, що підозрюваними в організації схеми, яка діяла більше чотирьох років, є начальниця управління праці та соціального захисту населення Дрогобицької РДА Галина Чапля і четверо її підлеглих – головна спеціалістка відділу у справах внутрішньо переміщених осіб Марія Федючка, головна спеціалістка відділу державних виплат та допомог Марія Ярош, завідувачка сектору фінансово-бухгалтерського обліку Галина Ступницька та провідна спеціалістка відділу сімейної політики Світлана Андрунів.

Цікаво, що про зловживання в управлінні соцзахисту поліція дізналася від однієї зі співробітниць цього ж управління, яка попросила про анонімність. 

Загалом слідчі вважають, що незаконні соцвиплати отримали 12 людей, всі вони є родичами чи друзями працівниць управління Дрогобицької РДА. Журналістам NGL.media вдалося ідентифікувати лише двох з них – це племінниця начальниці управління Руслана Сіра і її чоловік Юрій Сірий, які разом отримали понад 1,2 млн грн. Скільки отримали ще десятеро підозрюваних – слідству ще належить встановити.

Дрогобицька РДА у відповіді на запит NGL.media повідомила, що після обшуків в управлінні п’ятеро працівниць, підозрюваних у підробці документів, на чолі з начальницею Галиною Чаплею, були звільнені. Також в РДА наголошують, що  управління соцзахисту є окремою юридичною особою, що веде власну бухгалтерію, має власні рахунки та самостійно здійснює всі призначення та розрахунки, а відповідальність за результати діяльності несе особисто начальниця управління. Сама Галина Чапля відмовилась від коментарів NGL.media.

Голова Дрогобицької РДА Степан Кулиняк вітає керівницю управління праці та соціального захисту Галину Чаплю з отриманням почесного звання «Заслужений працівник соціальної сфери України» (фото Дрогобицької РДА)

До свого звільнення 62-річна Галина Чапля очолювала управління праці та соціального захисту населення Дрогобицької райдержадміністрації майже 24 роки. У 2020 році вона балотувалася у депутати Львівської облради за списком партії «Слуга народу», але не пройшла. За два роки після того, у 2022 році її «внесок у соціально-економічний розвиток України та вагомі трудові досягнення» відзначив президент, удостоївши званням «Заслужений працівник соціальної сфери України».

ІА "Вголос": НОВИНИ