Про це повідомила очільниця відділу моніторингу та реагування на небезпеки на надзвичайні ситуації Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Ірина Куліш.

За її словами, всього цього року у Львівській області зафіксовано п’ять випадків захворювання на ботулізм. З них один закінчився смертю пацієнтки.

«На жаль, потерпіла надто пізно звернулася за медичною допомогою – на сьомий день хвороби», - зазначила Ірина Куліш.

За словами генеральної директорки ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко, зараз, через знеструмлення, є ризик отруїтися продуктами, які стояли в холодильнику, що не працює.

Тому вона радить не готувати багатокомпонентні салати та не варити їжу величезними баняками.

«Варто готувати рівно стільки, скільки можете з’їсти одразу», - каже вона.

І якщо холодильник не зберігає потрібної температури, то продукти варто винести на балкон. Адже на вулиці – зимно.

«Наш організм – не смітник. Якщо сумніваєтеся у якості продукту, то не їжте», - закликає Наталія Іванченко.

Довідка.

Ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м'яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Читайте також у «Вголосі»: на Львівщині зафіксовано 19 випадків групових отруєнь їжею.

ІА "Вголос": НОВИНИ