Про це на сьогоднішньому брифінгу щодо епідситуації на Львівщині розповіла Наталія Іванченко, в.о. генерального директора Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ.

"З цих семи осіб двоє прибули з Росії, двоє – з Великої  Британії, одна – з США,  двоє людей – не покидали межі України. Одна з них -  мешканка Харківської області, яка перебувала на відпочинку на Львівщині, інша - особа старшого віку, що проживає в одному з районів Львівської області. Це виглядає, що відбулася внутрішньокраїнна передача”, - каже Наталія Іванченко.

Посадовець зазначає, що важливо, щоб людина, яка має ознаки гострого респіраторного захворювання, звернулась до сімейного лікаря для своєчасного обстеження.

Так ми можемо локалізувати процес і не дати можливості поширитись захворюванню”, - зазначає епідеміологиня.

Також Наталія Іванченко нагадує, що  Міністерство охорони здоров’я своїм наказом затвердило рекомендації, згідно з якими в окремих випадках можна вакцинувати дітей віком від 12 років.

Для вакцинації дітей потрібно звернутися до сімейного лікаря, який видасть довідку, що на момент звернення дитина здорова, рекомендовано проведення щеплення і  вказується  причина вакцинації. З цією довідкою батьки звертаються у пункт щеплення”,- пояснює лікарка.

За словами Наталії Іванченко, уже розроблено рекомендації, що заклади освіти зможуть працювати офлайн, якщо 80% працівників будуть вакциновані.

Це необхідність, адже «Дельта» частіше вражає дітей і молодих людей, а  серед них - найменше число провакцинованих”, - зазначає епідеміологиня.

Посадовиця додає, що також в Україні можуть вакцинуватися  і громадяни інших країн. Вакцина для них теж є безкоштовною.

Нагадаємо, що з семи випадків захворювання на “Дельта" штам коронавірусу у Львівській області, п’ять виявлено при перетині кордону в пункті пропуску в аеропорту.

Станом на сьогодні в закладах охорони здоров’я Львівщини перебувають 146 осіб з діагнозом COVID-19. Це становить 4,44% від усіх ліжок, які на сьогодні можуть бути використанні для надання допомоги хворим на коронавірус.

 9-го липня до сімейних лікарів з ознаками гострого респіраторного звернулось  306 пацієнтів.

 Провакциновано в області понад 420 тис. осіб, 160 тис. -  отримали дві дози вакцини.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ