55-річний інженер Анатолій Архипчук демонструє свій винахід, повідомляє 5 канал. Чоловік розповідає: «Розігрівається от ця внизу топка. Ніби розігріваємо форсунку. Коли вона розігрілася форсунка, ми коли оці верхні дверки і нижні відкриті, ми розігріваємо трохи верхнього котла, потім ми закриваємо люка нижнього, через верхній люк закидаємо весь непотріб». 

Цей пічний пристрій винахідник розробив десять років тому для опалення промислового приміщення. Коли ж в області почалися проблеми з утилізацією сміття, Анатолій Архипчук вирішив змінити призначення свого винаходу.

Анатолій зауважує: «Все, шо ви викинули за межі села, воно вертається назад до села через миші, пташки, через мухи, через комарі – і ви всю інфекцію назад заносите у село. Найкращий метод знезараження є спалювання».

За один раз цей міні-завод спалює 500 кг сміття. Щоб очистити село від непотребу він працює два дні на тижні.

«Це має бути сортоване сміття без мішечків целофанових, без бутилок пластикових, без скла, без щебеню, без металу. Просто має залишитися сюди суто органіка», – пояснює винахідник.

Для спалювання сміття сільська рада надала ділянку у полі. Про підвезення відходів винахідник домовився з комунальниками. Поки що процес триває у тестовому режимі. Однак місцеві кажуть, що вже помітили результат.

ІА "Вголос": НОВИНИ