24 лютого на Львівщині у Бродівському районі на місці спаленого нацистами в часи Другої світової війни села Гута Пеняцька відбудуться польські заходи з ушанування пам’яті місцевих жителів.

Науковці вимагають від влади та правоохоронних органів не допустити на скорботному заході провокацій із боку польських чиновників, як це було 2018-го.

Нагадаємо, тоді у Гуті Пеняцькій держсекретар Канцелярії президента Польщі Адам Квятковський зачитав звернення від Анджея Дуди, в якому українців звинуватили «в геноциді» місцевих поляків.

Історики вважають такі заяви маніпулятивними й антиукраїнськими, адже в історіографії вже доведено, що вказане польське село 28 лютого 1944 року було спалено німецькою окупаційною владою.

«Теперішня польська пропаганда активно використовує міфи з радянського минулого про начебто «геноцид» поляків у Гуті Пеняцькій руками українців. На початку 1980-х років Москва активно поширювала неправдиву інформацію, що начебто село спалили дивізія «Галичина» та УПА. Очевидно, таке викривлення минулого пов’язане з намаганням теперішньої польської влади переписати історію на свій лад, відвернути увагу від військових злочинів польського підпілля на західноукраїнських землях і дискредитувати український національно-визвольний рух.

Водночас досі в історіографії не з’ясований факт про кількість українців і поляків, котрі в часи Другої світової війни загинули в с. Гута Пеняцька. Передусім через те, що не проведено відповідних розкопок, які могли б засвідчити кількість жертв. Однак польській стороні це не заважає публічно заявляти про вбивство українцями близько однієї тисячі поляків і закарбувати це на пам’ятнику в Гуті Пеняцькій.

Відтак розцінюємо позицію Польщі до трактування подій у Гуті Пеняцькій у часи Другої світової війни як складову антиукраїнської пропаганди з боку офіційної Варшави», — йдеться у зверненні.

Науковці звернулись до Львівської обласної ради, Львівської обласної державної адміністрації, Головного управління національної поліції у Львівській області, Управління Служби безпеки України у Львівській області з проханням:

Підписали: Нагадаємо, що історик Остап Козак зазначав, що поляки встановили свій пам’ятник в Гуті Пеняцькій незаконно.

У лютому 2017 року цей пам’ятник підірвали, а згодом відновили коштом української громади.

Одиночний пікет із червоно-чорним прапором під час жалобних урочистостей в Гуті Пеняцькій 2017 року проти руйнування українських могил у Польщі влаштував львівський історик, «свободівець» Михайло Галущак, після чого його заарештувала поліція.

7 березня 2017-го активісти ГО «Сокіл», учасники російсько-української війни, встановили у Львівській обласній раді червоно-чорний стяг, а також постер зі зруйнованими українськими могилами та пам'ятниками у Польщі та вимагали прийняття рішення щодо вивішування на адмінбудівлі бандерівського прапора.

30 січня 2018 року депутати ЛОР під час сесії Львівської обласної ради ухвалили порядок і дати використання прапора національно-визвольної боротьби українського народу на території Львівської області.

Як писав «Вголос», у Львові пікетували польське консульство.

ІА "Вголос": НОВИНИ