Вдруге у цьому році жереб зводить у євро кубках донецький «Шахтар» і португальську «Брагу». Якщо весною обидві команди зустрілися в ¼ розіграшу Ліги Європи (тоді «Шахтар» двічі обіграв «Брагу» - 2:1 і 4:0), то тепер обидві команди опинилися в одній групі. Однак інтрига у цій грі полягала в іншому. Саме нинішній наставник донецького клубу Пауло Фонсека очолював португальський клуб, який двічі поступився «Шахтарю». А тепер напередодні матчу тренер української команди наголошував, що йому хочеться обіграти «Брагу» не менше, ніж будь-який інший клуб. Пригадую, як 14 квітня цього року на «Арені Львів» Пауло Фонсека страшенно нервував, коли його тодішній клуб «Брага» поступився із розгромним рахунком 0:4. Цього разу португальський тренер українського клубу зберігав спокій навіть тоді, коли «Шахтар» опинився у меншості. Але про все по порядку.

Вже початок гри засвідчив про серйозні наміри «Шахтаря» на третю поспіль перемогу в цьому році над «Брагою». На 5-ій хвилині після розіграшу штрафного Тарас Степаненко забиває перший гол у ворота португальського клубу. До кінця першого тайму «Шахтар» контролював гру і мав територіальну перевагу. Однак 2-ій хвилині другого тайму інтригу у матчі відновив гіперактивний Фред, який у першому таймі заробив жовту картку, а на початку другого німецький арбітр гри угледів симуляцію у падінні бразильського гравця «Шахтаря» у штрафній «Браги». Відтак друга жовта, що перетворилася у червону і вилучення. У більшості гравці «Браги» посміливішали і стали більше утримувати м’яч, частіше проводити позиційні атаки. Щоправда, захист «Шахтаря» справлявся із португальськими нападниками, але гра стала грубшою із великою кількістю фолів і карток. Та навіть у меншості «Шахтар» підтвердив вищий клас, забивши знову зі штрафного (добив м’яч після удару Бернарда Віктор Коваленко).

Втім, «Шахтар» у меншості втримав перевагу у два м’ячі і у п’ятій особистій зустрічі (ще двічі перемагав у 2010 році у груповому турнірі Ліги Чемпіонів – 3:0 і 2:0) із «Брагою» отримав перемогу, зберігши лідерство (6 очок у двох іграх) у своїй групі.

До слова, саме 40 років тому 29 вересня «Шахтар» проводив матч-відповідь у дебютному виступі у єврокубках, зігравши 1:1 із дрезденським «Динамо» у Кубку УЄФА. А у першій домашній грі «Шахтар» переміг 3:0. Приємну традицію перемагати «Шахтар» продовжив, але не в Донецьку, а на «Арені Львів», вболівальники якої скандували «Шахтар Львів !».

Юрій Боруцький, спеціально для «Вголосу.

Фото: www.shakhtar.com 

ІА "Вголос": НОВИНИ