Видання The New York Post на підставі недавно опублікованого дослідження з'ясувало, які місця в літаку найбезпечніші для здоров'я пасажирів.

Дослідження проходило безпосередньо на літаках, вчені літали по різних маршрутах на території США, перевіряли об'єкти і повітря в салоні на наявність вірусів, а також спостерігали за тим, як пасажири вступають в контакт один з одним.

Однак задум вдався не до кінця. За 10 польотів дослідникам вдалося знайти на борту тільки одну людину, у якого був кашель. І хоча експеримент проводився під час сезону грипу, вчені не знайшли на борту жодного з 18 вірусів грипу, які вони хотіли досліджувати.

Тому дослідники використовували математичне моделювання та комп'ютерну симуляцію, щоб визначити, як часто інші пасажири вступають в контакт з гіпотетично інфікованим пасажиром, що сидить біля проходу в 14 ряду однопрохідного літака. Вони прийшли до висновку, що в середньому лише один хворий чоловік на рейсі може привести до зараження до 150 інших пасажирів.

Ось основні висновки дослідження про пересування, контакти і ризики для здоров'я пасажирів на борту літака:

Близько 38% пасажирів не покидають своє місце під час польоту; 38% встають зі свого місця один раз протягом польоту; 13% – два рази; 11% – більше двох разів;

Найчастіше встають пасажири, що мають місця біля проходу. Близько 80% пасажирів, що сидять біля проходу, хоча б один раз під час польоту залишають своє місце; цей показник для пасажирів, що сидять посередині, дорівнює 62%; біля вікна – 43%.

11 осіб, що сидять найближче до людини з застудою або грипом, піддаються найбільшому ризику зараження. Це включає двох людей, що сидять зліва від нього, двох – справа, людей, що сидять в ряду перед ним, і тих, хто стояв поруч під час польоту.

ІА "Вголос": НОВИНИ