Нова міністр освіти України Ганна Новосад мала би звернути увагу на мовну проблему і саме міністерство мало би перевіряти директорів шкіл: хто здатен запровадити україномовний режим у школі, а хто – ні.

Про це «Вголосу» розповіла доктор філологічних наук, професор  Національного університету «Києво-Могилянська академія» Лариса Масенко.

«Принаймні усі вчителі обов’язково мають розмовляти українською мовою, як мінімум до того часу, поки вони перебувають на території школи, навіть якщо усі діти та їхні батьки – російськомовні», - уточнила вона.

Та додала: «Нам треба запам’ятати: толерантність тут не допоможе, має бути контроль та штрафи і звільнення за порушення. А те, що з міністерства розсилали листи-побажання у школи, мовляв, треба розмовляти українською, куди це годиться? Бо у нас ще дуже сильні у школах пострадянські та посттоталітарні практики».

При цьому Лариса Масенко вважає, що нова міністр освіти Новосад продовжуватиме лінію своєї попередниці Лілії Гриневич.

«І сподіватимусь, що не лінію Табачника. А їхня перша загроза може полягати у тому, що знову ігноруватимуть дуже актуальну та важливу проблему вживання української мови у школі. Бо на сході України, до прикладу, як кажуть мені друзі, часто українські школи досить умовні. А на такі речі треба жорстко реагувати», - резюмувала професор.

Більше читайте тут: «Політика Гриневич чи Табачника?».

ІА "Вголос": НОВИНИ