Про це у Facebook пише Центр дитячої медицини. Лікарня Охматдит.

15-річний Назар травмував шию, коли грав у футбол з друзями. Опісля травми мама повела хлопця  до лікаря. Педіатр під час огляду зауважила, що хлопець недостатньо відкриває рот (лікарю треба було оглянути глотку чи немає там гематом, оскільки при травмі шиї таке буває).

Далі було обстеження у вузьких спеціалістів. Діагноз - рідкісний синдром Джейкоба (двобічна кондилярна гіперплазія вінцевих відростків нижньої щелепи). Це таке аномальне подовження вінцевих відростків нижньої щелепи, вони блокують рухи щелепи і обмежують відкривання рота. Причина синдрому Джейкоба досі незʼясована, наймовірніше, цей процес запустила травма скронево-нижньощелепного суглоба, гіперактивність скроневого м’язу, ендокринні аномалії і генетичні зміни. Ця патологія зустрічається вкрай рідко. Наразі відомо про один описаний випадок в Україні, але у пацієнта був однобічний процес. 

При односторонній формі помітною стає асиметрія обличчя, порушення прикусу, у нашого пацієнта процес був двосторонній, тому це не було так помітно, при двосторонньому процесі є обмежене відкривання рота і порушення руху суглобів. 

Цей стан небезпечний, адже подовження вінцевого відростку щелепи призводить до перебудови і анкілозування скронево-нижньощелепних суглобів. Єдиний метод лікування синдрому Джейкоба - це складна операція.

Окремий страх Назара і його рідних - рубці на обличчі після операції. Однак, наші хірурги запропонували інноваційне рішення - оперувати через малоінвазивний доступ. 

Лікарі виконали двобічну остеотомію вінцевих відростків через рот, тобто у пацієнта не буде помітно рубців і шрамів у майбутньому. Усе пройшло успішно, пацієнт відразу після операції зміг відкрити рот повноцінно. Якщо раніше йому вдавалося відкрити рот лише на 1 см, то після операції уже на 3,5 см. Далі буде краще, адже Назар ще працює зі спеціальним девайсом, який допомагає щелепі нормально працювати і рубець не обмежує рухливість суглоба. Хлопця вже виписали з лікарні. 

ІА "Вголос": НОВИНИ