Відомий письменник Сергій Жадан заявив, що українським культурним продуктам не вистачає самобутності, і в країні потрібно знімати стрічки, героїв яких українці вважатимуть своїми.

Таку думку письменник висловив у інтерв'ю харкывському порталу «Об'єктив».

Письменник взяв за приклад кінострічки російського режисера Олексія Балабанова «Брат»та «Брат-2», і серіал Олексія Сидорова  «Бригада».

Українські міста стануть дійсно українськими тоді, коли підлітки почнуть цитувати українські фільми, а не Голівуд чи російське кіно. Тоді можна буде говорити, що щось змінилося на серйозному рівні«, — сказав Жадан.

»У моєму розумінні для формування нового російського суспільства дуже багато відіграли фільми 90-х і «нульових» років. Ось ця естетика — «Брат», «Брат-2», «Бригада», коли молодий росіянин почав себе співвідносити із сильним героєм, який може впливати на дійсність, який самодостатній, може відповідати за свої дії та не залежить від якогось американського дяді«, — продовжив він.

Письменник наголосив на тому, що українські підлітки »бачили себе в цій проекції« і сприймали російських героїв як своїх.

»Коли з'являться такі свої українські герої, то, я думаю, це буде важливий психологічний момент. Тут справа не в мові, а в психології, коли людина відчуває цю країну своєю. А якщо це ще й буде українською мовою, так взагалі чудово«, — додав він.

Як писав »Вголос", кінофестиваль у Берліні: названо імена переможців.

ІА "Вголос": НОВИНИ